歡迎想砌模型o既巴絲入黎(5)黑警死全家,罷買藍精

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
冇用過套筆,不過上網睇過開箱片
見到reviewer輕輕鬆鬆咁將啲色噴得好勻循就會想買嚟玩,玩過就返唔到轉頭想keep住用噴油上色
(不過有鬼佬reviewer話噴到咁上下要㩒吓marker筆嘴谷油)
成套嘢即開即玩係好方便,不過你要預佢淨係噴到gundam marker有嗰啲色,想玩其他色又要攞舊錢買過套噴筆

類似嘅噴筆仲有呢種

有得自己溝色,理論上你夾枝marker喺噴筆嘴都可以當係Gundam marker噴筆咁用
日本Amazon全套都係2800日元,但係有壓縮氣罐送唔到嚟香港
可以去模型舖睇吓有冇,或者識人喺日本拆盒唔跟罐寄過嚟
千里達有,我買過
邊度仲有RG沙薩比
黑貓 25開始
呢個情況係件膠入面都白化(壓壞)埋
唔好彩嘅話會有窿,用砂紙磨到件件凹都清唔哂
穩陣啲用水油/gundam marker補色再噴消光睇吓遮唔遮到色差

順便講句,把鉗鈍或者粒水口粗嘅話就算分兩段剪都冇用,貼件剪嗰吓即刻白化
都係剪剩少少用筆刀/砂紙啦
幾錢?
幾年前買,好似百幾二百
但係枝氣真係好快用完同埋氣壓好唔穩定
呢個價不如俾多少少買個龜泵同埋買多枝雞筆
氣罐仲要得190係虧啲
佢枝「筆」仲要係單動,基本上無乜控制可言
我諗支那d 雞筆雞極都好過佢
其實我已經用郡氏支薄刃
諗住可以唔洗磨
結果都係唔夠理想

陣間收工去入多d工具先
控到氣
控出油要靠擰個嘴
但虹吸式出油又唔係太穩定
一枝係做工問題,另一枝係設計問題,冇得比嘅
如果淨係諗住買枝筆噴底色,唔諗住玩漸層freehand迷彩之類,external mixing單動就夠做,價錢又平,枝筆又易洗唔易壞
雙動要同時控制出風同出油,新手自學噴油同保養都有排搞
擔心彈油買支下雞槍咪得
斬腳指避沙蟲技術想進步都難
似係手勢問題多
一刀剪粗水口,剪鉗慢剪,筆刀大力推
總之扯到壓到舊膠就會白化

水口太大粒嘅話唔好一次過平剪
逐個角剪走佢,最後凸起少少用刀批

用cheap刀雞剪可以學到好多技巧
印象中佢個出氣制好似無深淺,一禁就到底
thinner唔夠多,啲油太杰?
聽聞外國噴油界開油標準係"2%脂肪牛奶咁稀"
睇完都係唔明
RG 鳳凰 850
買到
啫係冇控, 同噴罐有乜分別
可以自己調色
不過gaia都出過可調色噴罐
我就覺得百貨應百客,正如gundam marker都有佢自己嘅市場
嫌手油底色嘥時間有筆痕所以想用噴油代替,但又唔諗住揼本踩噴筆坑嘅話,無謂買枝雙動玩自己
星期四咪大戶派先

細戶星期五
學到野
拎D骨架件黎練下先
免運完左先出
係咁㗎啦

2月隻力奇戴亞斯
冇嘢搭單唔抵買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞