歡迎想砌模型o既巴絲入黎(5)黑警死全家,罷買藍精

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
Sor
回錯
所以都係買泵同噴筆化算d
龜泵加枝台灣筆大概都係十罐噴罐既價錢
但係做到既效果就易控制好多
如果嫌台灣筆唔好,加多少少可以買iwata neo / h&s ultra ,聽講都係唔錯既選擇
兩樣都係出風俾枝筆
條喉駁到就OK

長遠計氣樽會貴過泵,用耐咗氣壓會降,同埋要長備兩三枝費事噴到一半冇氣
不過氣泵要用電,大部份都嘈 (靜音泵要幾千銀)
啲氣加壓嗰陣空氣入面嘅水份會凝結,唔用水隔枝筆就會變水槍
其實變水呢樣野係咪大泵先有?
我用龜泵咁耐都未噴過水
不過每次作業最長都只係個半鐘左右
Amazon US買Iwata HP-CP級數美國筆八舊水
badgar?
見香港好似無乜人賣,所以無留意過
造工如何?
龜泵氣壓唔夠高
入門"正經"氣泵上到40-60psi就好明顯
上個禮拜噴咗大半個鐘啲水已經去到水隔三分一咁高

噴筆上色氣壓其實20psi上落已經好夠
出風量同埋氣壓下跌速度緊要啲
龜泵升級最好俾貴少少買有regulator(唔好買錯出風減壓/bleed valve嗰種)同氣缸嘅泵

利申:買錯泵
我諗我短期內都唔會換泵啦
土地問題放唔到大泵,而且龜泵都仲算係夠用
好結實
成十年前買咗枝360,擺到依家攞出嚟可以即開即用
同埋佢標榜容易打理,全部手擰螺絲
氣喉接頭要另外配,quick release百零蚊有交易

呢個網站好多Badger嘅review
https://sites.google.com/site/donsairbrushtips/home
YouTube都有唔少片,話哂美國筆喺歐美點都係易搵同平過日本筆
Don
如果我老at at 隻手都仲可以咁定去玩模型就好
用開呢兩枝,鴨寮街有賣

剪嗰陣快手少少,水口冇咁易白
巴打泵有咩好推介
咁搞法淨係噴筆加泵都千幾銀
唔計淘寶,入門應該都係Sparmax
最低限度買TC-610H,有regulator有氣缸,部機有機殼靚仔少少,唔會太大部,香港門市價接近二千

我都係啱啱買泵(仲要買錯),其他巴絲應該有更好介紹
一步到位vs平有平玩

買多幾枝油都幾百啦
**金剪035,粗用又唔怕,又可以貼件剪
慳返換筆刀時間
其實神手=筆刀去水口
龜泵~250 (淘寶好似平d,但係仲未計集運),香港都係250-350 呢個range
噴筆︰上面師兄講既badger,iwata neo,h&s ultra ~700,台灣筆~500
加埋都係800 左右

不過你仲要淘夾,同埋要買油
噴油性油仲要整個抽油箱
我噴AV 油就用個A4 箱算
(AV 油無有毒氣體,A4箱既用意都只係廢事霧化到周圍都係)
其實係,一罐噴罐都成45-50,買番十幾罐就夠買細泵+入門筆
之後買油~15-20 蚊一枝,一枝可以用好耐
龜泵我上網睇過加埋巴打嘅意見都好似唔太推薦
噴筆就爬文睇過PS289 $8xx
我諗住到時近走廊噴唔用抽箱
咁計法隨時噴場仲抵 不過都要先上底灰唔方便又遠
其實重要計埋買thinner同洗筆水
自己既經歷係AV油真係好抵玩
thinner 用既量好少
而由於我用h&s 筆,要洗既parts 亦比較少,所以洗筆水又係好襟用
再者,post 頭亦有巴打教過話用玻璃水洗筆都得,咁樣就會平好多
如果巴打們有興趣Badger噴筆
留意番每年年尾佢地都會有CEO生日大減價
上年55歲就一律$55美金
今年仲有幾個月唔知想點做
一係CEO越黎越後生定減緊啲運費,佢地夏威夷ship出黎所以運費唔平
想買既巴打們最好組織埋一個account買幾支慳運費
https://www.facebook.com/136214173122949/posts/2508447075899635?sfns=mo
到正式開始時我再update大家
其實租場一定抵d ga
當租office 講緊幾千至一萬蚊一個月,你租場都只係十幾至幾十蚊一粒鐘,噴幾耐租幾耐
但係你會唔會咁神心真係一抽二lun 咁出去先?

我自問唔會,所以先會用龜泵都唔租場,咁樣就可以收工番到屋企都仲可以上下色
利申︰將軍澳人,最近既場都要去到觀塘,好唔就腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞