歡迎想砌模型o既巴絲入黎(5)黑警死全家,罷買藍精

1001 回覆
8 Like 2 Dislike

佢個件數好似都係同h&s 咁上下多少?即係噴水性油都可以?
慳錢其一,其二係可以自己學溝色
令自己有更多種顏色選擇
四驅車便當盒好方便

不過無可否認油性油d 色真係靚過AV油
AV 噴出黎始終爭咁d 銳利度

但屋企有貓同土地問題,噴唔到油性油
但係都要上咗底灰先拎去 即係屋企都要有一set
你可以去到先上灰既
租得場就預係要長期咁租
上完灰唔係要等24先再上?

呢部都好似幾吸引
其實支支都噴得水性
只係要勤啲抺針頭啫
氣見啲歐美筆個筆頭支支都好似著開浪褲咁係除左防反彈積油係筆頭,就係俾人一眼就睇得出支針頭洗唔洗抺(啲artists 好順手咁同手指捽針頭)
我記得之前問過快槍手巴打,佢話薄噴的話灰係可以好快乾
而且就算真係打算等24 個鐘都好,係屋企整到一set 又何必出去租場
但係日系筆難洗d 唔係因為內構相對複雜d 咩?

睇緊枝Sotar
美國嗰邊依家90上落
唔係, 日系結構差唔多
但要拆就煩好多, 人地手擰就得
前題: 唔擺屈腳離地POSE唔得, 擺ON居企直POSE會頂唔撚緊
可以落食用色素噴蛋糕
如果泵唔係咁貴就屋企好
始終新手入坑一次要買好多嘢
我個心覺得龜泵係可圈可點 自己用緊龜泵($250 or below)加max3(好似$400)抽油箱自製($300)

龜泵平塗新手都冇咩特別差 我近排都做咗兩隻有陰影 可接受 會見到小小顆粒 因為氣壓唔夠 洗筆我只係用五金鋪嘅啤酒樽thinner $15

1k倒開個頭都唔算過份la 好過用噴罐好多 趣味性又大增 玩番一年半載先諗upgrade又得 油方面我都開1:3 至 1:3.5 慳油同thinner 係可能要噴多一兩層唔急得
之後你只需要長竹籤同小量竹籤帶夾 竹籤插唔住先用夾
最後去文具店買發泡膠插 或者用廢紙皮插 夠哂你玩
聽講有啲場俾個客擺低啲件
租場嗰陣可以問吓
咪玩啦,灰都等24
唔係噴厚光油,普通油好多半個鐘就乾曬
ps:不推文啦,係咪按多個制都咁難為呀
即係一定要用支架?點解會咁
易拆都係我俾人遊說買h&s 既原因
其實泵既不足可以透過開稀少少黎彌補
你可以試下租場先,覺得真係好煩先考慮下買細泵係屋企噴
五金鋪既thinner係咪即係天拿水?
我地推左佢上熱門咩?
應該係,但聽過以前模聯d 師兄講過工業用天拿水太強腐蝕性,會拿爛個o-ring
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞