歡迎想砌模型o既巴絲入黎(5)黑警死全家,罷買藍精

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
其實官方都有講透明件厚度限定1mm以下
https://www.books.com.tw/products/N011342112
但scale d 色睇reddit 好壞參半
2in1 差唔多啦
ultra 淨係一個口徑就五百幾左右
pb冇得用順豐
白化有幾個原因
1. 把鉗唔夠利
2. 剪嗰吓唔夠快壓壞舊膠
3. 水口太厚,變相唔夠快剪斷中心部份

筆刀批同砂紙磨兩樣我都唔太熟手
慣咗用剪鉗將水口逐隻角剪走,最後貼件刨平
感覺到剪鉗會好快變鈍
可能係平時去開嗰啲舖頭太貴
靚少少都破千
個人認為新三國傳嘅唯一好處就係乜鳩裝都可以砌哂上同一隻
啲裝/武器點樣合體都得
睇劉備/曹操合體強化就知呢個系列痴撚線
不過大部份都上色地獄黎
我前幾年係指甲鉗同界刀,呢排就剪鉗+砂紙。前幾日咁岩見有師兄問剪鉗,咁岩我又買左支Cheap鉗跟手我就gOoLe下先知原來要黎剪模型件既剪鉗都有學問,有啲剪鉗頭刀口位2邊都係刀鋒又有啲只係一邊係刀鋒而另一邊就鈍,連刀鋒位都有啲係平時用開既正常版又有啲係反轉版.....痴線架
雖然我只砌144但我同你一樣都硬係形住佢好易鈍。雖然唔想佢變鈍但又有少少想知用幾耐, 剪幾多野, 剪啲乜野先會鈍 ( 只限剪正常高達件 )
scale 係咩黎? 我用油彩做濾鏡咋
我砌開壽屋,屋企仲有五六條女等住砌
早排砌30MM武器包,感覺Bandai膠硬過壽屋少少
依家用緊嗰把鉗剪咗半盒女,十幾包壽屋武器包(包括透明件)同兩盒1/24人型,未有明顯變鈍嘅跡象
外國水油牌子
https://scale75.com/
AV又叫Vallejo,都係水油嚟,標榜無毒無臭(呢度有啲巴打直頭話佢有陣香甜味)
Scale 75, AV, Citadel, Army Painter喺歐美都好常見,鬼佬鍾意攞嚟油軍模同戰棋
哦,我有買過citadel, AV 同army painter, 感覺citadel 乾得好快同比較厚,易少少有筆痕。army painter 樽口成日裂AV 就要搖八得耐先唔會咇水
覆po嗰陣冇留意到你已經用緊AV油
其實我隻隻都有買啲來試人生第一次其實都做咗好多功課先開始
仆街對上嗰次洗得唔乾淨,而家個筆嘴漬左d 乾左既av 油
請問可以點搞
1. 拆嘴浸thinner
2. 手指捽/刀片刮
水性油浸thinner 都得?
用返水性油thinnerAV自己有出
上面有人話玻璃水都得
嗰個咪我黎
問題係乾左既水性油應該唔會溶得番
覆po唔睇名
刮啦
邊到有1/144turna 買
好似用av thinner 通一通番先
但長遠似乎要考慮一下買番部超聲波機
過黃埔
黃埔有?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞