歡迎想砌模型o既巴絲入黎(5)黑警死全家,罷買藍精

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
有無巴打隻Z 2.0同百式 2.0有上蝕刻片?
無縫應該係幾時做?
我嘅理解係應該上完色砌嗰陣做無縫
但係無縫又會有膠水印要打磨
咁咪會磨走層油
如果合完先上色 又會有啲件唔同色
求指教
無縫完先上色啦
同求

巴打,想問點解我個金屬色唔似人地果d 咁閃靚靚又反光既?

我既次序:打磨->1200水灰->Gaia Ex-02->Gaia 1001
係咪上色前要拋光?係咪Gaia 油唔可以用Mr.Hobby 既Thinner 開?

同埋呢,Gaia1001 係咪溝極都唔溶?
gaia 星光金/星光銀用專用thinner t-09 先會令身 (好似係)
我唔係星光銀,係鐵膠用既1001。咁開Ex-09洗唔洗T-09?
btw,好似無咩鋪有賣T-09。
咁我唔肯定
你都識講做完無縫之後要磨 咁點會係上完色做?
係咪隻銀本身啞小小? 鐵路模型用應該唔會咁閃 你都唔會見到路軌反哂光咁

利伸冇用過呢隻
你想又閃又反光
但係唔揀星光銀係咩玩法
但又咁講 覺得骨架唔一定要閃先靚 你呢種都幾好 機械感重d
要反晒光 可以試gaia mirror chrome 不過貴到飛天
個人就推薦試銀角
我都想要
之前多貨無買
而家得返奥米加
唔係,aldcad II係老牌金屬/電鍍油
普通金屬色仲幾得
電鍍色就比新上黎既對手比左落去(唔掂得)
再做下research 先 thx
痴撚線B記superminipla出太陽戰隊巨型戰艦
https://bandai-a.akamaihd.net/bc/images/shop_top_candytoy/20191018smpJaguarVulcan00.jpg(大圖慎入)
minipla舊戰隊第一炮就出恐龍戰隊, 之後鳥人戰隊,
依家就玩咁巨型既戰艦, 太陽戰隊咁高人氣架咩?

咁多戰隊機械人最合眼緣就係幼稚園睇既五星戰隊,
之後就超力戰隊, 最正係星獸戰隊,
如果B記真係開發miniplaminipla版我真係買爆
星獸戰隊我記得好耐之前係有出過食玩,
係真係上面正方盒朱古力,下面長方盒玩具
你漏咗忍者戰隊

利申:買晒兩盒
B記其他line好激進
點撚解高達條line越整越保守
終於買左神之手啦
好好錫住用
希望唔好爛啦
想問下各位加刻線個d膠帶係唔係必須? 會唔有其他代替品?用完就扔好似好浪費
又要痴到
又要直
又可以刻完就摵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞