學生拍拖應唔應該AA?

246 回覆
759 Like 173 Dislike
拍唔起咪撚拍啦
係到害人on99
唔拍拖咪唔洗洗錢囉
負評左窮撚唔好拍拖,但同女出街都係要AA

每個月得2千蚊,養自己都唔掂仲學人出街拍拖
咩時候拍拖都應該AA
不過主動請就另一回事
結婚前AA制好正常,加上學生時期又未搵到好多錢,特別讀大專洗費真係好大,樓主同你女朋友講下啦,佢應該明你感受嘅
好女仔:唔講都主動AA
普通女仔:出聲都會俾
港女:出聲都唔俾

樓主自己諗
認真答你
如果乜都係你比錢 係咪代表每當你想仆野佢都ok?
如果唔係 咁咪唔公平 因為咁就imply左 佢既時間比你更值錢
兩者關係應該建基於尊重 平等 呢個係唔關風度 gentleman 事 對於呢段關係如果佢既貢獻係零 Sorry 佢係disrespect緊你 難聽啲講 佢係想攞著數

利申 讀緊u曾經date過幾個女仔 個啲係完全唔會出一分一毫既 我係唔會再搵佢地

咁呀 我覺得唔平等嘅關係唔會有好下場 因為人係貪婪嘅 你一次比人撚狗咁撚 你喺佢心目中只會愈來愈似一隻狗
同男朋友未試過aa
男朋友做緊嘢,我讀書,出街都係佢比錢,就算我想比佢都唔制有時唔貴百零蚊佢先比我比睇戲如果唔係即場買,我會上網買,同佢講唔洗比返錢我但最後佢都係塞返比我

但樓主食餐m記睇個戲,百零二百蚊咁牙痛咁聲你都係認真同你女友講清楚啦

如果你係樓主睇你仲會唔會咁講
你而家唔係你比錢你梗係講得輕鬆啦臭雞
如果餐餐你比 一星期出一兩次街 條數都唔係細架
點解你係女就奉旨唔洗比? 係咪條仔想扑你就即刻比佢扑先?
同男朋友未試過aa
男朋友做緊嘢,我讀書,出街都係佢比錢,就算我想比佢都唔制有時唔貴百零蚊佢先比我比睇戲如果唔係即場買,我會上網買,同佢講唔洗比返錢我但最後佢都係塞返比我

但樓主食餐m記睇個戲,百零二百蚊咁牙痛咁聲你都係認真同你女友講清楚啦

如果你係樓主睇你仲會唔會咁講
你而家唔係你比錢你梗係講得輕鬆啦臭雞
如果餐餐你比 一星期出一兩次街 條數都唔係細架
點解你係女就奉旨唔洗比? 係咪條仔想扑你就即刻比佢扑先?

一齊拍拖 你就有你既儲錢 我就要洗曬啲錢同你出街?
見到好多熟悉既user

樓主坐低同女朋友傾下吧啦
搵個大家舒服ge方式相處先拍得長ga
我同我老公岩岩一齊個陣
奶奶問我老公「出街會唔會AA?」
如果會,就係好女仔
我老公答會。
依家關係都好好
我同我老公岩岩一齊個陣
奶奶問我老公「出街會唔會AA?」
如果會,就係好女仔
我老公答會。
依家關係都好好

意思係你老公幫你講大話?
你真係鐘意佢既話 就唔會計較果一百幾十蚊
自己諗啦咁大個人,你接受到你俾晒,咁未你俾囉,接受唔倒未唔好俾囉,我唔覺得你女朋友係唔記得俾所以冇囉
aa制其實好正常
負擔唔起就咪撚拍拖啦
我同我女朋友啱啱一齊都好似樓主咁
我一直都冇講岀口 因為驚佢話我小家
後尾我講岀口 佢話佢以為我唔介意
而家佢每次都會俾返我
講岀口係真係好過你屈係心入面
而家我得閑就會送d禮物俾佢
解決左財政既問題感情都會變好好多
有無諗過aa制係一種尊重
點撚解兩個人拍拖
男既就要負責俾錢
咁女呢?
負責俾仔屌?
你要當自己係雞都無辦法

同意
根本朋友點做
拍拖就點做
唔關cheap唔cheap事

假設今日我朋友出錢買兩張戲飛
我唔記得比返錢佢
朋友開聲問我拎返
我會覺得係自己問題
同借錢唔還要人開聲追無分別

當然如果係好熟下次再計返錢
一人請一次果啲就無所謂
但絕對唔會將呢個 advantage 當理所當然

所以樓主你都係直接問啦戇鳩
有無諗過aa制係一種尊重
點撚解兩個人拍拖
男既就要負責俾錢
咁女呢?
負責俾仔屌?
你要當自己係雞都無辦法

同意
根本朋友點做
拍拖就點做
唔關cheap唔cheap事

假設今日我朋友出錢買兩張戲飛
我唔記得比返錢佢
朋友開聲問我拎返
我會覺得係自己問題
同借錢唔還要人開聲追無分別

當然如果係好熟下次再計返錢
一人請一次果啲就無所謂
但絕對唔會將呢個 advantage 當理所當然

所以樓主你都係直接問啦戇鳩

利申雖然我大把錢不過女朋友食20蚊野都會主動AA
樓主
你太年輕了

我同過好多唔同國籍既女一齊
通常情況下係
正印AA
Sp 我俾晒

我講左咩你自己參透下

同埋如果你真係介意既咪三口六面講出黎囉
唔好咁婆媽啦
樓主
你太年輕了

我同過好多唔同國籍既女一齊
通常情況下係
正印AA
Sp 我俾晒

我講左咩你自己參透下

同埋如果你真係介意既咪三口六面講出黎囉
唔好咁婆媽啦

( 以下意見 係定義拍拖包扑嘢 )

就算係學生都應該男俾
女肯俾係人情 唔俾係道理
所以如果你無錢就専心讀書
唔好諗乜嘢拍拖 你未夠班

拍拖從來都係奢侈品 無拖拍唔會死
愛情唔係大晒 麵包更重要
自己都搞唔掂 月清 仲去拍拖你知唔知醜

再者你果啲洗費已經係好基本
咁都可以令你覺得唔開心就不如分手打飛機
真真本土學生妹講緊 岀次街洗幾百個個爭住俾
你執到仲呻 真係唔屌唔得

( 無得扑另計 要AA )

講得好好啊!欣賞你
出到黎做野我同囡囡都係AA制
不過係你請我之後就到返我請佢果隻AA制
直接講 "近排無錢,請唔到你睇戲啦"
如果閪面就即飛

哩句好好 聽到完全唔會有hard feeling
既表達左自己既困境 又解釋左自己唔係小家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞