學生拍拖應唔應該AA?

246 回覆
759 Like 173 Dislike
係唔係都出聲問下
老馮咩
i agger樓主
同男朋友未試過aa
男朋友做緊嘢,我讀書,出街都係佢比錢,就算我想比佢都唔制有時唔貴百零蚊佢先比我比睇戲如果唔係即場買,我會上網買,同佢講唔洗比返錢我但最後佢都係塞返比我

但樓主食餐m記睇個戲,百零二百蚊咁牙痛咁聲你都係認真同你女友講清楚啦

如果你係樓主睇你仲會唔會咁講
你而家唔係你比錢你梗係講得輕鬆啦臭雞
如果餐餐你比 一星期出一兩次街 條數都唔係細架
點解你係女就奉旨唔洗比? 係咪條仔想扑你就即刻比佢扑先?

你係邊忽見到我係唔願比錢呀閱讀理解有問題呀你?我有講過我奉旨唔洗比平時出街我想比佢都唔比喎,咁都係臭雞屌你老母
我平時成日買衫買嘢比佢,送啲嘢全部貴過自己用啲嘢,自己唔捨得買嘅都買比佢,呢啲又要同你講
btw 佢想扑我真係即係會比佢扑喎,但唔係因為錢,係因為我愛佢

剩係哩一句已經睇得出你心裡面已經默認左男人比係奉旨,數目多定少都唔應該係男方比曬,你句野好明顯係死港女嫌棄樓主哩啲比唔起百幾蚊既男朋友,事實就係百幾蚊定百幾萬都應該係男女雙方都有份

喂,而家係樓主介意但係又唔同女朋友講喎,就算幾十蚊,幾千蚊,幾萬蚊我都係會咁講,好明顯就係表示如果樓主真係覺得唔ok咪同女朋友講清楚囉,你文盲呀?

你講得介意哩個term已經係錯左啦
男女AA制係應份,而唔係樓主介唔介意,係應份呀,正等於同朋友食飯AA制,你會唔會你個fd介意果幾十蚊唔請埋你?
你個介意根本就偷換概念,唔係樓主孤寒小家,而係男女AA制根本就係應份 下下剩係識話人文盲
同男朋友未試過aa
男朋友做緊嘢,我讀書,出街都係佢比錢,就算我想比佢都唔制有時唔貴百零蚊佢先比我比睇戲如果唔係即場買,我會上網買,同佢講唔洗比返錢我但最後佢都係塞返比我

但樓主食餐m記睇個戲,百零二百蚊咁牙痛咁聲你都係認真同你女友講清楚啦

你係邊忽見到我係唔願比錢呀閱讀理解有問題呀你?我有講過我奉旨唔洗比平時出街我想比佢都唔比喎,咁都係臭雞屌你老母
我平時成日買衫買嘢比佢,送啲嘢全部貴過自己用啲嘢,自己唔捨得買嘅都買比佢,呢啲又要同你講
btw 佢想扑我真係即係會比佢扑喎,但唔係因為錢,係因為我愛佢

剩係哩一句已經睇得出你心裡面已經默認左男人比係奉旨,數目多定少都唔應該係男方比曬,你句野好明顯係死港女嫌棄樓主哩啲比唔起百幾蚊既男朋友,事實就係百幾蚊定百幾萬都應該係男女雙方都有份

喂,而家係樓主介意但係又唔同女朋友講喎,就算幾十蚊,幾千蚊,幾萬蚊我都係會咁講,好明顯就係表示如果樓主真係覺得唔ok咪同女朋友講清楚囉,你文盲呀?

男女AA制係應份,而唔係樓主介唔介意,係應份呀,正等於同朋友食飯AA制,你會唔會你個fd介意果幾十蚊唔請埋你?
你個介意根本就偷換概念,唔係樓主孤寒小家,而係男女AA制根本就係應份 下下剩係識話人文盲
有無諗過aa制係一種尊重
點撚解兩個人拍拖
男既就要負責俾錢
咁女呢?
負責俾仔屌?
你要當自己係雞都無辦法

同意
根本朋友點做
拍拖就點做
唔關cheap唔cheap事

假設今日我朋友出錢買兩張戲飛
我唔記得比返錢佢
朋友開聲問我拎返
我會覺得係自己問題
同借錢唔還要人開聲追無分別

當然如果係好熟下次再計返錢
一人請一次果啲就無所謂
但絕對唔會將呢個 advantage 當理所當然

所以樓主你都係直接問啦戇鳩

朋友點做拍拖就點做 咁點撚解要拍拖 得罪d問句 拍過拖未
有無諗過aa制係一種尊重
點撚解兩個人拍拖
男既就要負責俾錢
咁女呢?
負責俾仔屌?
你要當自己係雞都無辦法

同意
根本朋友點做
拍拖就點做
唔關cheap唔cheap事

假設今日我朋友出錢買兩張戲飛
我唔記得比返錢佢
朋友開聲問我拎返
我會覺得係自己問題
同借錢唔還要人開聲追無分別

當然如果係好熟下次再計返錢
一人請一次果啲就無所謂
但絕對唔會將呢個 advantage 當理所當然

所以樓主你都係直接問啦戇鳩

朋友點做拍拖就點做 咁點撚解要拍拖 得罪d問句 拍過拖未

係你用所謂嘅付岀論
define左拍拖一定要男方俾錢
正常應該係AA
但特別日子另計 例如生日
其實邊個俾定aa好閒,但我睇到你話因為「報咗興趣班」所以而家手緊咗,好想叫女朋友aa,睇到呢度嬲嬲哋
報興趣班係你自己嘅額外開支,你係咁想玩嘅咪努力啲返工,再唔係自己少啲同朋友出街,捱下麵包,多啲返屋企食飯之類。但而家你係想減同女朋友出街開支,呢點我作為女仔角度睇覺得唔好受(sor好似有啲1999咗)
btw,如果想嗌女朋友完全一人一半AA我就覺得難啲,感覺好小家,可以試下37,64分。埋單個陣比如話100蚊,你拎70出嚟遞俾佢,佢醒水嘅都自己貼30啦。如果佢兜口兜面同你講「仲差30啵」,你可以扮哂嘢話「吖係啵,咁今餐我,一陣糖水你請

原來人地自己有興趣有額外洗費 = 大條道理唔比番自己食既果份
死臭雞

agree報興趣班都有罪,咩諗法嚟

咁你就咪撚呻窮啦你老味 講到係條女搞到你咁窮咁

你岩呀 話知佢攞私己錢學咩做咩 請你個殘廢食就梗架啦 鬼叫條女天生殘缺冇工作能力只識洗人錢咩 仲呻窮
同男朋友未試過aa

而家係佢女朋友無aa呢個概念喎,咁問題係佢女朋友身上,佢唔比返而樓主又唔直接講出嚟,但又係度呻,咁唔用介意可以用咩字你教我喇,小妹不才。
建議樓主同佢心平氣和坦白自己財政問題
AA好正常咋

唔係咁架 我知樓主擔心啲乜
因為有好多女係 只要你一講"財政問題"
佢就會立刻假定你係想收返佢錢->唔肯付岀->唔愛我
或者係
"點解要為少少錢嘈"->你聽到呢句甚至會覺得自己錯(事實係 唔係你比梗係咁撚口響啦仆街!)
利申 同ex試過哂呢啲方法

我知講錢成日都口同鼻拗
不過都係講理解嘅啫
諗通左就明白佢真係大負擔
調返轉都覺得辛苦
所以我地問題解決左
有時都睇好唔好彩既
識落有啲情侶拍得仲耐過自己都解決唔到個問題
不過試下傾左先啦 唔傾一定解決唔到問題
所以樓主加油啦
利申:仲一齊緊
男人老狗咁嘅小小事唔開心 好似女人咁情緒化。。
一係出完次街洗完錢下次再話出街咪話無錢睇下佢反應 咁都怨
曾經睇過有位兩性專家講
如果個男既唔提出主動一個人比哂,係佢冇比人教好
同樣地 個女仔冇主動出聲話要比返自己果份既,係個女仔冇比人教好

樓主明未?呢d女長遠只會比你縱慣
佢地唔會心存感激
除非你當自己叫雞
曾經睇過有位兩性專家講
如果個男既唔提出主動一個人比哂,係佢冇比人教好
同樣地 個女仔冇主動出聲話要比返自己果份既,係個女仔冇比人教好

樓主明未?呢d女長遠只會比你縱慣
佢地唔會心存感激
除非你當自己叫雞

根據兩性專家講法
個男都冇俾人教好wor
點解男果part直接ignore左

btw 我請我男朋友食飯果時肯定唔會諗佢係鴨
唔明d藍字user請人食餐飯都要當人係雞係咩玩法
asso 仔唔好拍 害死人
大學窮撚 就算啦 開口講
試過有ex出街比曬全部洗費,中學既事
佢幾有錢下,屋企做生意,有連鎖店
個陣成日上佢屋企,佢次次的士送我返屋企,再兜返自己屋企,來回要成4百幾
後尾諗諗下要佢洗咁多錢,有啲內疚,迫佢陪我搭巴士,話想見多陣

都試過有ex要我比八成洗費,中學啱啱畢業既事
成日出街話唔夠錢,叫我比住先(唔知點解佢永遠都唔去㩒錢)
佢睇落唔諗住比返我,我又冇理由開口叫佢還個幾廿蚊 但積下積下已經好多

P.s. 我係女方
我平時都會由得男朋友俾,
因為每次我話俾佢都爭住俾,
所以唯有間唔時俾返幾百蚊佢咁樣一次過俾,
佢唔肯收就放喺佢屋企之後再msg佢話佢知
有時真係唔洗計咁盡啦,
不過樓主有困難又點解唔同女朋友講,我都成日同佢呻窮
學下點搵多啲錢好過
其實溝通最重要,拍拖最緊要開心見誠,你話呢排手頭緊,叫佢請住先,下個月請番佢如果咁都唔得咪同佢講大家出少啲街,係屋企hea算數
其實溝通最重要,拍拖最緊要開心見誠,你話呢排手頭緊,叫佢請住先,下個月請番佢如果咁都唔得咪同佢講大家出少啲街,係屋企hea算數

啱啊 傾下啦
如果你有難處條女仲堅持要你俾嘅話 飛撚左佢啦 共唔到患難
拍拖當然要aa架,如果係節慶(比如聖誕節等等)或另一半生日或拍拖紀念日既話會由其一方全數比錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞