係big 4 做咗幾年,你問我答 3

699 回覆
7 Like 29 Dislike
RA係咪跟audit一樣人工
inhouse accting 將來好多都 automation 到時要test既野少左好多,到時1個job 1條友就夠
係咪一定要account or finance grad先收
差唔多
唔係,有conversion programme
EY FI consulting出路如何
師兄你major acct?
人手既需求會愈黎愈少,d野係行automation既方向
其實當圍棋都學得識,咩judge唔judgement都係多餘,當然audit都取代得 好多行業都會取代到 唔洗咁搶心
當局者迷,唔想面對現實係咁架啦
連法律野好多都開始有ai攪緊,big4人仲覺得自己係無可取代
整個行業d人都係固步自封,諗住食死一世老本
唔知巴打做緊邊間
但係想搭單問吓水記嘅Core Assurance同Assurance-Capital markets and acct advisory 有咩分別
咁唔做big4 仲有咩行業係有未來 又好做
師兄有無推介?
Ai既出現 好可能令到社會得番啲勞力工同埋IT
digital marketing係有唔錯發展,不過讀acct好似難d入行wor,我識fd 做digital markteting 1年都加到20k以上
我都唔認為audit係d咩高級野要叻人做,不過始終關乎公眾利益嘅野要搵個人來孭飛,與其話因為要make judgement唔係咁易被取代,我覺得更因為要有人孭飛所以唔係咁易被取代
大家覺得eg1點 會唔會話好wok
Tax除左税局仲可以跳去邊
今年個市係咪差左?
2nd tier比起上年係咪無咁易跳入big4?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞