係big 4 做咗幾年,你問我答 3

699 回覆
7 Like 29 Dislike
Fg, 黎緊第一次考QP MA同MC
見passing rate好低
想問巴打考qp可以點樣早d開始準備
依家望到本LP都覺得好無助
真係太多版了
雖然公司遲D會有training, 但我十月中先開工,想早少少準備下先
咩grade?
Training 咪知要温咩
唔駛擔心 , 因為係open book , 最緊要知道係邊度搵料,啲 paper tag 要做得好清楚, 上堂要聽書, mock 前要認真溫書。
有 valualtion/BRS都傾向cfa
audit 升 senior manager 競爭大唔大? 平均幾多個ger爭一個位?
fs audit想跳其他3間valuation&modelling 考cfa frm有幫助? 或者如果想跳可以點樣準備自己? 如果跳到嘅話又會唔會比人discount? thank you so much
如果多人走就容易,今年會難啲,少咗人走,兩個人爭一個到。
big 4 轉big 4 唔會discount。 你平時否以同你自己隻job 啲valuation team 傾多啲,又或者同valuer 開會, 可以增加相關知識。
唔該你都block埋我
煩膠
deals如果講錢途一般邊個會好啲(M&A/valuation/restructuring)? 見唔少人做左兩三年audit跳m&a, 會唔會其實好難跳?

利申:啱啱先開始翻fs audit 唔係好清楚條路應該點行, 但我見到啲booking已經好想走
咩叫Big4
[black][/black]
VAL/TS升mgr黎講唔難
因為佢地mgr先等如audit 嘅Senior grade
Senior grade 只係Asso
出路都唔少跳去PE/Corp fin 做返m&a related industry
因為buyside請人都要識VAL skills 同 DD mindset

Deals headcount比較少
Audit轉過去除左top rating仲要referral
以水記為例 deals嘅TS一年平均有2-3人由audit轉過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞