係big 4 做咗幾年,你問我答 3

699 回覆
7 Like 29 Dislike
樓主水記定咩?
有冇同女同事ot個時扑野?
Big 4 大把女,男女比例3:7,又成日返大陸出trip日對夜對,邊會溝唔到女?直頭係比女圍住爭你,個個星期任屌唔同西
cpaa考晒試同hkicpa一樣都可以claim Q pay, 不過聽聞D記政策有變, 依家好似係只有hkicpa先有Q pay

至於需唔需要考hkicpa就睇你目標係乜, 做partner只然要有hkicpa (pc), 做hk listed co FC唔一定要有hkicpa, 不過通常你做hk listed co FC都會兼任埋Com sec, 而香港做listed co Com sec一般要求本地qualification (hkicpa, lawyer or hkics)

所以如果打算食呢行飯都要去做conversion, 依家最新個mutual recognition agreement好似要cpaa考QP final
pwc audit video in 有咩要注意?
做advisory考cppa有無qpay?
點解今年咁_耐都未出齊fee table?
星期一個間口頭講左喇 仲有間呢?
想問如果本身nonfs 做兩年 好彩轉去其他3間fs 但其他3間fs ge客可能冇本身果間咁多咁大 會唔會唔抵?
P記今年幾時開experience hire? 定係今年已經freeze佐headcount唔請人
唔係4間都長期有experience hire opening咩
今年唔請啦。
想問D記RA 每年請幾多人架 有冇audit 嘅3分1?
想問p記 ig eg轉fs 難唔難?? 可以用咩渠道 A1就轉有冇可能?
準備加入Big 4 大家庭

正正常常係咪通常一年升到一個grade
多唔多人 SA2 上不到 S1 ?
上唔到會不會比人迫走?
點解呢?係咪味peak ja,到時又勁多人拉凳走人到時咪又係要搵2nd tier
今年個market 差,少咗好多人走,同埋second tier質素有時太參次。
具體唔知,但建議你apply 曬4間多啲機會
想問下audit係咪真係會被ai取代?依家報audit係咪浪費時間
咁當然啦,audit d野咁standard,ai好易學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞