係big 4 做咗幾年,你問我答 3

699 回覆
7 Like 29 Dislike
黎緊fg想問報qp early bird有無得揀new qp?
點解走咗🥶
我諗住轉科讀acct degree
讀完都似你28/29歲grad
我怕big4唔請年記大嘅人
我想問big4會唔會收近30歲嘅人?
係行規唔俾入 定係少人呢個歲數報?
入big4 audit係咪都好睇重面試?
First hon/second up會唔會穩入?
做audit 3年內多唔多人肥考試?
如果捱到做10年月薪有幾多?
真心想轉科讀 因為性格同錢啱呢行
求Ching解答
錢啱呢行
面試同考試都係睇人
幾多歲咩hon講真次要

但成30歲仲fg價月薪
伸要唔知你捱唔捱到(雖然你自己話性格適合)
最好真係做下research先
做咗好多research
所有google近3年嘅post都睇晒
所以想問多啲依加做緊嘅師兄
Fg價唔緊要 最緊要條路點行同發展
揀得audit唔係貪條path同人工清晰?
正解 所以如果前景係咁
為$$ 我唔介意從低做起
Ching第個post見過你 下定決心quit nursing?你而家year幾?
Yr幾唔講 怕相認 但應該會quit
呢行人事複雜 理得你工作能力點
見過人訓住餵奶我就接受唔到了
仲有啲黑暗野就唔多講 新聞都有
Quit就唔緊要 最緊要係發展前景
我爛命唔值錢 預咗讀會博命衝
賺到錢再捐多啲去星火
有唔洗訓既覺悟就去馬啦
Thanks啊絲打係咪做緊big4?
Nursing實習都長期訓1-2個鐘
兼係會高壓力腦力勞動力
所以我諗係地獄跳去地獄
不過係對數字 唔係對人命

Btw, 我想問3年個考試多唔多人肥?
你覺得商業社會入面人事關係唔會畀醫護界更複習? 大公司更加會係識人好過識字嘅地方

至於你見人瞓住餵奶接受唔到,big4閪黑起上來撞到wok job+ wok team要你日日朝10凌晨5咁維持一個月你又接唔接受到

我唔夠膽話audit一定比nursing差,不過明顯audit呢行回報太uncertain, 有人做幾年仲係senior就有client請佢去做fc,過幾年做埋director年薪幾球,有人做十幾年捱爆肝升到salaried partner球半一年,有人做廿年都係升唔到partner仲做緊manager收7/80萬左右一年,當然仲有更多嘅人做幾年已經頂唔順出左audit firm做fm3/4萬一個月。

nursing唔啱你但audit好可能係另一個地獄啊ching, 同埋我講audit條path係建基於你近30都可以入到big4 2nd tier嘅清況之上,真係要諗清楚啊
Salaried partner得球半?
3X歲搵球半仲想點呀
起薪得180K咋
升左7/8倍
要分到FS 俾rp入先我明
靚仔靚女係咩玩法
係ar 做緊big4
audit低grade 好多時wok再admin之類既無聊野
其實都好多人會肥
唔少人考到senior先pass
咁比你揀人 唔知工作能力底下咁你要個靚仔靚女定要樣衰ar
公平咩
我聽完各位大大嘅意見
我諗我都係縮返去HA
做個有良心嘅黃底護士
金融才俊都係留返俾下一代先做
各位放心 老咗遇到我
換片一定抺得乾乾淨淨
打針唔會打彎你條血管
餵奶餵食保你地唔會aspiration
凍一定會拎柀拎衫俾你地
一定會盡力去諗點樣令你地插少條喉舒服啲
(下刪一萬字)
肝can 未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞