係big 4 做咗幾年,你問我答 3

699 回覆
7 Like 29 Dislike
係咪考哂試但未夠3年exp 都係冇得拎q pay
幾時有second round請audit?
嚟緊會做2nd tier risk advisory intern..想知之後如果grad job想入返big4既audit或者ra會唔會好難?
Pwc intern 係eg2 spring做耐啲會吾會比較易令return offer?我1月做到5月,點樣先會有Return offer?
how about k fs audit?
wok 唔wok, D 人點, 使唔使陪坐?
THX bro
想問下fs同non-fs exit path有咩選擇 3-5年內轉出去做corp fina/ ECM/ DCM/ consulting/ PE大唔大機
成日見人講跳去做commercial又姐係點
同埋conversion course難唔難讀 syllabus好多嘢咁
利申 bba仔 dtt audit offer
ECM/DCM就唔好諗啦 skillset 完全唔同
Corp fin/consulting/pe都有d機嘅
但通常請左deals d人先
有時間學下data analytics tools/modelling
多數consulting/pe junior都係做data cleansing
自問唔叻 ib/ bank mt高攀唔起 諗住big4挨下世界當stepping stone就算
如果跳corp fina/ consulting/ pe有冇話fs定non fs着數d 同埋通常咩grade跳
想問有無巴打做過E記assurance data analytics?
係咪唔使考QP
認真唔駛諗 deals都未必跳唔到 唔會輪到你
巴打可唔可以pm你問野?
ok, 不過你唔係已經打消念頭?
有無tg?
想問下係咪m位以下(intern, a, sa) OT都有補水?
補水大概係每個鐘幾多?
升m嘅話有邊啲牌係必須?
追過上面啲po話每年都會加人工
咁大概平均每幾耐會升一次?(Let say a to sa)
定其實比較睇個人能力?
聽親戚講話想喺會計呢行發展最好唔好參與咁多社會運動
因為會計可能會成日返支那做嘢
好容易俾人周到你立場
巴打你或者你嘅同事/朋友有冇遇過呢方面嘅問題?
另外巴打升咗做m之後有冇遇過啲好棘手嘅問題?
最尾係點樣解決?

Btw sorry 問題有啲多
因為我係追晒成個你問我答1之後一次過嚟問你
個po 真係令我知道咗好多我想知嘅嘢

利申: 行外人諗緊入唔入呢行
啲問題可能比較表面
ot 依樣嘢好難講,唔係無隻job 無個dept 都有, ot 時薪係用人工除正常工作時數計
升m 一定要有任何一個qualification
a 2 年升sa
sa升m 要睇能力
一般做big 4都唔會有時間理其他嘢
升左m 最難嘅係睇唔曬所有嘢,同事做錯嘢要解釋返點解睇唔到, 有問題經常要靠自己解決,因為老闆未必幫到你。
但係做big 4 起碼可以講得上係最穩陣,暫時都未需要放no pay
感謝巴打
係咪真係有好多恆大同 lingu 入去做個百分比係幾多到
10%啦
今年應該係0%
想問樓主喺迫4點活得開心

份工個個都恨住做,有offer又要靚CV又要呢樣嗰樣出眾,但係做落又好似做奴隸咁,而家連hours都唔俾log,management真係咁離地當咩都無發生?
所以話要入啲有人情味嘅department,同同事打好關係,work as a team 係非常重要。
大家有傾有講,一齊ot 都可以好開心。
話就話一齊OT好"開心",到俾人捽數/睇同期邊個有無得升咪一樣係扮晒嘢咁~

唉,有啲嘢睇得清楚反而無癮.....
Consulting 邊間最好
現時好多consulting都無野做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞