係big 4 做咗幾年,你問我答 3

699 回覆
7 Like 29 Dislike
跳去另外三間deals會唔會易啲? 一年先得兩三個
多數係另外幾間嘅deals互轉
Audit都有嘅但都係兩三個top performer
市道好會請多d人 通常before year end 最忙
Headcount會多d
RP都入唔到仲叫唔叫RP?
咁簽咗referral form唔等於寫包單入到嘅,你話audit就話啫
我嗰batch算正常 十個人有一個係rp
但有一半人係NDS/鬼佬from shanghai/beijing/london office
Headcount係以成個china south分
就算有headcount都未必請hk office
Thats why hk ppl 難入左
尼幾個月好左好左d 暫時冇同事idle 個個手上有一至兩隻job 可能市差asset value 低左
ching覺得audit想轉corpfin 錢途升得最快條路應該點行??
Corp fin好景就好搵 冇ipo就冇bonus而且底薪低
唔建議asso轉底薪太低又升得慢
最好就係帶過一兩隻ipo job
有一兩隻上到個cv就好睇
Ipo experience比較重要 要熟listing rule
Ching做deals advisory? 無你咁勁入到deals啦
只係想講好多人係正常途徑入
rp都係一齊super day
唔洗太擔心 何況你仲識partner
有referral都差好遠 起碼有得in
都係嘅多謝你啊
唉 每日都提心吊膽好驚無grad jobfinal year好痛苦
風頭火勢
遲d先開呢d post 啦
[url]自己做做下開始對compliance work好有興趣,水記internal transfer 去FSRR 或者 forensic 嗰啲有無話要好top或者有咩要求咁?[/url]
我見fsrr好似都幾多audit a1 background 再experience hire入fsrr a2
反而想知fsrr轉返出去 例如fs audit難唔難
搭單問fsrr係assurance hr 分team直入定係要做緊fs team再internal transfer入去
但fsrr係獨立一條team定under fs?
做嘅野可唔可以介紹下講多少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞