係big 4 做咗幾年,你問我答 3

699 回覆
7 Like 29 Dislike
Dtt FS & Non-FS都一樣咁廢, 大客好少, fee好低, 真係靠密食當三番
有舒服過big4同時前途更好嘅工嗎?
白衫警犬
都想知多啲big 4 forensic既野
點先入到
工作內容係點
因為睇icac覺得forensic accounting好型
thx ching
個人覺得deal > 其他
始終exit 係去Ibank / PE
Btw 你個名
兒子
始終bb 應該壓力大好多 big 4 相對細啲 sm人工又唔低 bb analyst入big4 做a就話姐
未必喎
做個peak就夠,唔需要太多,番去deals見多d business model仲好
有audit knowledge係會好d, 但冇都唔緊要,有同事冇做過audit都做得幾好
想入ibank PE 一定要入deals/transaction advisory, 幾乎所有ibank PE headhunt都指明要呢個dprt既人
但ibank pe 唔係應該會搵同行嘅之後先consider big4咩?
今年水記有ard 5個fg 有d係summer intern return offer
暫時就冇rp嘅問題人
普通三大 second up with related internship就ok
但都recommend forensic staff考qp
真 放得飛機多去deal會唔識做
Mostly Second tier ibank/pe
平薪過去架詐
叫做攞到入場卷
可唔可以講下實際要做啲咩野?
睇transaction/聽錄音搵有問題嘅地方
香港tax好無做?
可以轉ird
其實好唔好做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞