係big 4 做咗幾年,你問我答 3

699 回覆
7 Like 29 Dislike
up
一係E 一係P架喇
K記依家好似係4間入面墊底
同埋睇你係咪FS喇, 我E記做FS覺得還好
E記朋友走左去P記之後 覺得E記個people culture係堅喎
話P記多啲賤人 競爭都大好多
我都覺得ek好似比較friendly
但我全部frd都揀哂p咁濟
想問big 4 advisory有無得簽qp?
ofc 有啦 M&A/RA/Forensic都得
兩間都做過,人我覺得兩間差唔多
wok唔wok依啲間間差唔多
至於話pwc多大客所以有大客做嘅機會大啲
其實pwc係大客同細客都多
pwc大客比例係咪真係多過其他三間?真係唔知
所以話做pwc大啲機會做大客,都未必成立
人工呢啲年年嘅全城最低都唔同
平均而言應該四間都差唔多
不如比較下啲配套上嘅野

pwc嘅優點:
1. 多啲中国人同賓賓幫手做啲低能弱智野
2. qp training 係working day上(ey係星期六日上)
3. system 比較user friendly
4. 可以flexible dressing

ey嘅優點:
1. 考試費有得claim (pwc 只可以每科claim 500蚊
2. 請病假比較易(pwc嘅話如果星期一或者五請病假,就算請一日都要病假紙)(不過聽講ey有啲仆街team都係要交病假紙先請到病假)
補充
pwc有29日假 EY得15日
pwc仲有firm holiday同迪迪尼
*20日
頂手快快打左29 我都想要29
朋友仔係曬pwc咁的確大動力入
你生死係你上面班senior manager
無論係邊間 都係講個運字
才俊咪日日才俊look
得fs有迪迪尼
咁k記既優點呢
Bank?
想問K係咪non-fs partner in你就一定入non-fs team?定係入職果陣先知
pwc neptune 係咪即係ocean ?? 聽講好wok 係咪真。同埋superday 有咩要注意
今年開始無左firm holiday la wor
係,有人覺得好wok 因為要做好多細客,每隻job 一星期做完同埋經常follow up, 訓練你multi tasking能力。superday 要表現自信同團體協作能力。
eh 今年4間都cut曬, fg 依家報遲左la wor。
Tax有冇前途?
唔sociable係咪冇得升
你諗住喺big4做幾多年
k記優點:
1. 因為考試而請假一定請到(好似K都幾Focus on Training) & 病假 (多過一日先要病假紙 *好似common sense黎)
2. qp training係working day上 (講明要上Exam Training就一定比你上)
3. 人既Culture好似相對地無咁複雜 (雖然好睇Department & Team,大眾黎講好似都唔太差個Culture)
4. Audit黎講好似已經無咩要返大陸留一兩個月既Job

利申:做過兩間
唔socialable 好難升m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞