係big 4 做咗幾年,你問我答 3

699 回覆
7 Like 29 Dislike
BDO 都要求咁高
我想問下而家4間轉哂用e-audit未
我想問下ey interview過程係點
spring intern ey定pwc好做啲 同邊間有return offer嘅機會大啲?
kp
ey高return rate
pwc睇team 未必有
但考慮到份人工同前景
big4條path真係明賣明買 捱到實加 最盡~70-80k
Nursing係個個有master等升條隊好長 最盡~50k
轉讀唔係問題 純粹怕入唔到big4或者fail考試
加上自己興趣係搵錢
你肯定你入到big 4同你會做到70K果個位先算啦,我果時真係未見過30歲先入黎既人
多謝ching意見
其實我求中年有~60k都好滿足
但想知道拎到呢個價難唔難?
定公司會用方法踢走高薪嘅人?
如果覺得自己有能力,想搵錢就做地產保險啦,搵錢快好多
最衰唔穩定 地產依加要識MMA技巧
內地依加防走資 保險都難搵食好多
不過ching你講啲野好中肯
勁多謝你打咁多字滋潤我人生
their profits haven't live up to their expectation this year.
睇新聞好似話今年凍薪
但可以諗長遠 如果凍薪但照升職
拎咗經驗第日跳走都得
That makes sense.
非 account 人,但見到 big 4 入面原來都好多 IT 狗,仲要有啲冇 IT background
[member]如果而家仲未有interview 係咪可以收皮?
但真係好想入audit呢行 可以點做? [member]
big4咁多條team嘜人都有
咩叫big4,點解叫big4?
有識無人ivy league /oxbridge 都入去做?
Q左想行有冇荀工refer(認真)
+1
reject intern offer是咪會被blacklist
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞