「毒遊」黎巴嫩9日遊記

253 回覆
90 Like 12 Dislike
Lm
Thank you
捷克知名地標被支那人塗鴉, 引發當地群眾不滿
https://lih.kg/1623795

題外話,班支那人真係麻鳩煩
早幾個月喺戈邊畫嘢仲有隻蝗走過嚟嘈同影大頭相
好似好乾身
叫咗medium都係咁
我覺得呢邊嘢食普遍都好乾
想問樓主今個trip去邊幾個國家?
LM
想問下巴打去到當地主要搭咩交通工具
我係去一年諗住環遊
暫時去咗 Bulgaria Serbia Hungary Germany Czech Iceland Poland Belarus Ukraine 呢堆
我搭巴士同行路多咋
追到LIVE
Day 4

今日起身之後就即刻出去食早餐再搭車出去Beirut外邊
貪方便去返hostel附近戈間Dar Bistro覆卓
今次坐咗喺入邊

叫咗份mushroom omelette,呢度嘅嘢食都係偏乾身嘅
食完好口喝

搞掂之後就開始行去貝魯特入邊一個叫Cola嘅車站搭車,沿路見到d黎巴嫩比較舊嘅樓咁

行行吓聽到有個黑人女人問架van係唔係去Cola,
咁我緊係行過去問佢點去Cola啦 (我以為佢係一個local)
點知原來佢話佢都係由法國自己一個過嚟旅遊 仲話自己都等緊車去Cola,
於是乎我地就變咗一齊喺個路邊等van仔

好快就有一架van仔停低咗,喺黎巴嫩呢邊留耐咗就知道喺市入邊每程都係1000L.L.
唔問價直接隊張一千蚊俾司機就搞掂

呢個就係Cola車站,有好多部van仔去唔同地方,一架可以坐滿16個人左右
法國妹話自己最後一日喺呢邊,想去南邊一個叫Sidon嘅城市睇城堡同瀑布
而我諗住去北邊一個叫Byblos嘅城市,所以我地就分開咗上唔同嘅車
但,好快我地就變咗一齊去一日遊
唔好意思借個位

聽日係反蒙面法之後嘅第一個工作日
求下大家
和勇一家,合力三罷!
要做到被罷工嘅情況!

有冇去打仗
我坐上咗一架話去Byblos嘅車之後個司機走嚟同我講要7000L.L.
但係之前上網睇都知由Beirut去北邊就算坐冷氣巴都只係5000L.L.
唔想俾人屈錢又懶得講價嘅情況下就走返落車去咗法國妹戈架車度,問佢去Sidon幾錢
佢話去Sidon只係2000L.L., 於是乎我就上咗車跟咗佢一日遊喇

呢邊去唔同城市嘅van仔會堅持滿客先開車
唔理你係沿路落車定係總站落都會劃一收費

喺無做過research嘅情況下坐車時問吓法國妹Sidon有咩做,佢話戈邊有個好靚嘅城堡
同埋之後想去一個叫Baakleen嘅地方睇瀑布
咁都上到車就痴住法國妹跟足佢嘅行程啦

大約一個鐘車程左右就到咗Sidon,係一個正常嘅海邊城市
戈程車坐我隔離嘅男仔好認真咁用電話睇緊鬼滅之刃

落咗車之後5分鐘路程就到咗城堡附近嘅一間餐廳
我地有d想入去睇個景,但又唔肚餓唔想食嘢
相中嘅西裝經理見到我地喺門口就好welcome咁叫我地入去話隨便影吓相都無所謂

雖然入到去都係好普通就咁隔住幾棵樹睇吓個城堡咁,但我諗如果肚餓喺呢邊食嘢應該幾嘆嘅
呢邊內戰都打完咗二十幾年啦
之後行入去城堡,個正門係咁樣

法國妹不停話so beautiful,但其實我覺得好普通

入場費係4000L.L.,但我地每個人只係俾咗2000
原因係因為法國妹同收入場費嘅人講話自己上網睇入場費只係2000
個人show埋個票價俾我地睇係4000
不過之後話我可以俾你地兩個人剩係買一張飛入去
就係咁我地慳咗2000蚊

入到去之後都係睇吓個城市景咁

內裏,係破爛嘅

有人會企上去個城牆影吓網美照咁
遊記好好睇,樓主請繼續
多謝支持
外國人去景點係唔係都話so beautiful
樓主繼續打 你篇遊記有台長認證
喺烏克蘭好凍個人就懶咗
不過我唔會爛尾放心
行完個城堡之後法國妹話想過去Baakline睇瀑布
但佢又唔清楚有咩嘢車去,於是就走咗去附近一間士多買水順便問人啦

呢間士多鋪養咗隻馬騮BB
佢地就咗用條鏈綁住隻馬騮個身,然後間唔中佢就會凌空fing吓fing吓咁去抓周圍嘅嘢

呢位打扮新潮嘅事頭婆知道我地要去Baakline之後四圍幫手問人要點搭車
最後得出結果話要搭的士先去到
佢仲幫我地問埋一架的士,話去戈邊要40000L.L.,
不過法國妹聽到之後嫌貴,話有車由Beirut去Baakline係3000L.L.搞得掂(佢講嘅係van仔
於是提議過返去車站問人先

後尾入到車站之後,戈邊嘅人都係話只可以喺半路丟低我地,再喺戈個位搭其他車去
法國妹又好樂觀咁話總會有方法嘅
於是乎我地就上咗車

然後比架van仔喺高速公路交界點丟咗落車
法國妹係好鐘意食煙嘅,佢每次落咗車第一件事都會點返支煙先
我地兩條友就咁喺公路交界,佢就話不如等佢食完支煙之後試吓hitchhike,
原本我都覺得會幾艱難,但又真係比佢一舉起隻手指第一架車就即刻停低咗
就係咁我地就上咗第一架車去Baakline嘅方向喇

幾乎每次比我地上車嘅都係獨身男人
呢位仁兄知道咗我地要去瀑布之後就話佢會車我地向住戈個方向行先,然後到附近要靠我地行或者搵第二架車
中途法國妹問起黎巴嫩人係唔係多數識法文,
佢就話其實多數得返老一輩嘅人識,因為呢邊以前係法國殖民地時d人會覺得識法文地位會高d
依家後生一輩要學嘅都會係學英文
而佢自己話自己係做global trading嘅,但就話自己因為係黎巴嫩人同埋戶口成日有錢銀交易,
於是被美國禁咗佢個Visa (其實我就咁聽覺得佢似係搞走私之類
而呢位貿易先生車咗我地二十幾分鐘之後就同我地道別,我地又要搵其他車喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞