「毒遊」黎巴嫩9日遊記

253 回覆
90 Like 12 Dislike
行完Byblos之後就去返之前條高速公路搵車返去Beirut,
之前問過local由呢邊返去beirut只需要2000L.L.,
(沿路有個的士佬仲問我去邊,然後聽到我話要去坐van仔返Beirut仲話it is dangerous
,話我應該要坐的士,隔離有個警察聽到都喺度對住個的士佬苦笑

無幾耐就上咗架van仔(密度係兩三分鐘有一架
個司機會喺沿路見到有行緊嘅途人就慢駛響一響𩣑,再大叫Beirut咁嚟拉客
無幾耐返到去beirut北邊一個叫做Dora嘅suburban,係一個van仔由北邊返嚟多數會停低嘅地方
(要睇你好唔好彩,有時個司機話自己想去市中心就會順便車埋你過去

見天色尚早就慢慢行返過去市中心

沿路見到個停車場泊咗d荒廢咗嘅巴士,

而呢邊只要身一陀住咗部相機,就會有唔同人叫你幫佢地影相
久而久之就明白咗佢地有個發音(solar)嘅阿拉伯話係指photo咁解

就算渣緊車都特登停低咗叫影相

呢隻貓眼望望咁,係少數喺呢邊唔會驚到走佬嘅貓
同個local傾計,佢話已經無打仗十年嗰下我都有啲慚愧自己咁無知,應該係由細到大聽親新聞就係講打仗搞到咁

不過佢都話因爲打仗搞到人與人之間無晒信任,所以去啲邊啲嘅地方啲人都有啲介心,無形嘅戰爭影響
我做reseach之前直頭覺得佢係貧窮落後嘅地方
會將佢同以色列做咗對比
覺得以色列係富有同長期戰爭勝利者
黎巴嫩就會係貧困同戰亂
Sameeee 我去前無做過research咁濟 一去到見到咁貴嚇親
早幾日仲有山火,要外國幫手救
Warsaw去Berirut機票幾錢啊師兄
來回大約2000hkd左右
推一推先,聽日出文

黎巴嫩徵稅引發大規模示威 往機場道路被堵塞
https://lih.kg/1663817

我覺得香港輸出緊革命
估唔到黎巴嫩咁靚
繼續開始第6日先

Day 6

早兩日都出咗去貝魯特外邊,今日見攰攰地就留喺Beirut入邊行埋d未去嘅museum
喺google見到附近有間餐廳係5星評分就過咗去食早餐

用google map行到過去發現係無門牌嘅

但既然行到過嚟,就照入去啦,個庭園幾靚,不過都係無人

入埋間開咗門嘅屋,入邊養咗隻貓,但都係無人

行完間屋仔之後出返嚟終於聽到人聲,原來佢地喺個庭園嘅另一邊食緊煙

叫咗件orange cake同埋杯latte,幾好味,不過都係食環境多

個庭園仲養咗好多隻貓,其中一隻仲有別於其他貓,特別痴人
不過嘢食一到佢就嚟料,痴喺你隔離問你餵嘢食
餵咗佢兩三塊之後仲上埋張枱食
隻貓好得意
好似望住鏡頭笑咁
食完之後就搭車去Beirut National Museum,係黎巴嫩入邊最出名嘅museum

一上到車又俾人叫影相
影完佢仲問我食唔食煙

落咗車之後要行多一小段路先去到museum,沿途見到d伊斯蘭style嘅燈籠

呢段路感覺無咁遊客區feel,好多為當地人而設嘅鋪頭

仲有人叫我幫佢間屋影相

行咗陣嚟到呢個museum,入場費係5000L.L.,入邊有3層嘅,
個展覽對得住個入場費

入邊有d石像咁

有幅因為內戰而損毀咗嘅壁畫

女神像

仲有d銅器咁

個museum本身嘅design都幾靚,呢5000L.L.入場費叫做俾得有價值
行完個Beirut National Museum之後,繼續沿路行返入市中心,

中間見到間爛得好靚嘅建築物
之後見到有tour group行入去,我先知入邊係有展覽嘅
仲要係免費入場

呢間嘢叫Beit Beirut,係一個cultural center嚟嘅
入邊完全係現代式嘅建築,得出邊個殻係爛嘅

入邊展覽咗d以前喺貝魯特發現嘅底片

仲有d舊報紙

然後有一d唔同嘅畫作用藝術品
呢個館有4層樓仲要免費入場,行起上嚟仲睇得開心過去national museum

最上層講起世界各地平均每一個鐘都會有爆炸案發生
行完個museum之後開始肚餓就沿路搵嘢食

見到個幾靚嘅graffiti 就影咗張相

呢間Irish pub幾好feel可惜未開門

一張講喺內戰期間失蹤人口嘅海報,依家仲有20萬人不知所踪

最後嚟咗呢間叫Meat the Fish嘅餐廳食

入面本身仲有賣魚生同調味料之類嘅嘢

坐咗喺bar枱望街景

叫咗一份Salmon Tartare,d三文魚幾正
食完之後喺間餐廳附近行咗陣

呢度係走歐洲風情路線,仲有d人喺度影畢業相

入咗附近嘅一間cake shop叫咗件tart食
係偏甜嘅

當然唔少得啲designer嘅鋪頭
嚟到呢邊真係一街都係

行行吓見到街邊放咗個唔知咩偉人嘅雕像

接近黃昏時間嘅Beirut Souks,我好鐘意Beirut呢邊好多建築都有佢嘅幾何圖案pattern
中東啲甜品唔知點解特別甜
中東嘢食係咁
偏乾身 甜到糖尿
lm
樓主遊記好好睇
想問一個女仔去方唔方便?
聽你形容都幾安全
睇完Beirut套戲好想去
感覺係安全嘅
不過中東佬都係鐘意撩女仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞