「毒遊」黎巴嫩9日遊記

253 回覆
90 Like 12 Dislike
無丫
不過下星期會入去
佢叫archaeological museum,重點係我都唔知自己睇咗d咩
繼續完埋Day2先

去完戈個Sursock Museum之後,開始行返過去Hamra戈邊,行行吓入咗去一條叫Gouraud嘅街,
睇Google見到成條街都顯示為黃色多數都代表呢區有嘢睇
入到去之後已經見到張地圖話呢邊係藝術區

當然都唔少得d cafe丫,手作店,壁畫海報咁

喺條街度行行吓搵緊食咩時,突然聽到對面街好似有人叫我咁
咁我就望咗過去啦,又剩係得個男人喺度低頭玩緊電話
當幻覺繼續睇餐廳,又出現呢把聲
望過去又係得個男人玩緊手機
如是者重複咗兩三次之後,我行開咗去睇其他餐廳,
個男人突然一路大叫一路由對面跑過嚟
然後佢捉住咗佢個friend,走嚟對我做影相手勢同講photo photo
咁你晨早直接同我講就得啦

就咁幫佢影完張相之後佢又好滿足咁過返對面打機

之後行經過咗一間餐廳叫自己做冰室,見好耐無食過亞洲嘢就入咗去啦

見呢度竟然有凍鴦叫就叫咗杯啦

杯嘢係好重奶味唔似鴛鴦嘅
另外叫咗個紅咖哩雞飯,個雞咬落後好軟身,軟身到無咩口感
果然係外國好難搵到好味嘅亞洲菜

另外無諗到呢度有間鋪威水到專賣Supreme

日落時份喺呢條街望返去清真寺都幾靚

去到夜晚呢一日係第一次夜晚行返去hostel戈邊,本身見條街無咩人都有少少淆
不過又望到前邊有個local女仔好似都係啱啱放工咗拎住個袋行返屋企咁
就心諗應該都唔駛點驚
後尾個local女仔見我開google map睇仲好好人咁走嚟問我有無嘢要幫手同教我點行
自此之後我就慣咗喺度入黑照行返去hostel
A7iii, FE1635
睇完你遊記感覺仲安全過歐洲
Mia khalifa
其實戈度係過馬路危險少少
(間唔中會有電單車鐘意玩逆線行車
三寶非旺季 4千頭有交易
黎巴嫩有冇乜特別嘢好想買?
我剩係買咗本講Beirut嘅書咋(入邊有講點樣去真主教控制嘅貝魯特南邊旅行
無咩其他特別嘢好想買
好多細鋪賣嘅民族服飾同首飾都係女人著嘅
女人去行街會開心好多
樓主啲相色調幾靚 用咩機影同點執?
想學下嘢
正!我之前都去過一星期黎巴嫩
夜晚一個人係街行既話感覺都安全?
我都係sony機影完用iPad LR執吓咋
我自己都想改進吓
感覺都安全啵 夜晚周街都仲有車行
餐廳就多數凌晨先關門
Day 3

呢一日原本係諗住搭車出去Beirut出面玩嘅,但早一晚飲完杯凍鴦搞到瞓唔到,仲要凌晨3點有兩個鬼佬開燈大聲講嘢,最後有個埃及人頂唔順一句Fuck衝咗出去熄燈,佢地兩個即刻靜晒

喺瞓得極差嘅情況下我決定咗呢一日留喺Beirut入邊hea,去咗食一間之前上網見到好想去食嘅cafe,同埋去咗用酒店個rooftop pool

戈間cafe叫 Urbanista,之前上網見到想食佢個pancake,呢間嘢喺好似Beirut好似都有幾間分店,而我去戈間係喺商場度嘅

入邊都幾多人拎住部電腦做嘢

呢個就係我想食嘅pancake

但嚟到時好似同張圖好唔同吓,食落去其實幾好食嘅,不過整得有d乾身偏硬
食完之後見先一點幾就去咗之前未去過嘅北邊睇海

對比係西邊呢度多咗好多local喺度
同埋同個海比較近距離

喺條行人路度行行吓見到下邊有人喺度晒太陽,當我好奇緊佢地點樣落去時佢地就指住一條好唔顯眼嘅梯示意可以喺戈邊落去,咁我緊係落去啦
落到去時有個丫伯由海邊游完水返過嚟繼續晒太陽,仲同我say hello,不過佢兩邊膝頭流住血
咁我就指住佢隻腳啦,佢好輕描淡寫咁話頭先大浪得滯比浪推咗埋去石邊,
然後繼續無視咗隻流緊血嘅腳喺度曬太陽

到我由條梯行返上去時d遊客見到我一個亞洲人落咗去,已經有唔少人跟埋一齊落去

感覺打擾咗戈邊曬太陽嘅人嘅安寧

再行多陣搵到另一個位幾多人喺度望住個海食水煙同埋有堆𡃁仔玩跳水

當我喺戈度影咗兩三張相時就俾班𡃁仔發現咗我同我部相機
然後佢地就叫我幫佢地影相,不停咁輪流走去跳水,重複咗幾次

睇咗佢地好多次跳水之後終於由戈邊離開,佢地就係鐘意俾人影相,但係又唔會好想睇返幅相
咁我要留意下
大概邊d月份係淡季?
遊記好好睇
樓豬呢?
推一推先
今晚繼續出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞