「毒遊」黎巴嫩9日遊記

253 回覆
90 Like 12 Dislike
下年去先
想問樓主係直接問當地人可唔可以同佢地影張相?
成日旅行都想影下當地人但怕佢地介意
我喺戈邊無呢個問題
因為去到戈度d人係問返我同佢地影相
樓主得閒更新未
著晒紗巾睇唔出
主線速遞
-------------------------------------------------------
星期六 11 · 2
求援國際 堅守自治

- 15:00 維園流水式集會
https://lihkg.com/thread/1678270/page/1

星期六 11 · 9
柏林圍牆倒塌30周年集會

- 19:30 中環愛丁堡廣場
https://lihkg.com/thread/1678139/page/1

星期日 11 · 10
和平紀念日紀念活動

- 10:30 中環和平紀念碑
https://lihkg.com/thread/1678139/page/1
我聽日會更新
最近喺羅馬尼亞wifi好慢
留名睇羅馬尼亞 遊記咁
無理由架喎
羅馬尼亞上網好快下架喎
快過濕鳩英國
我住緊airbnb覺得佢幾慢吓啵
反而出去cafe就快好多
lm
Oh,一個女仔去會點?
準備兩本護照!
嘩,你一個人去?
Day 7

早一日留咗喺Beirut hea咗一日之後,呢日再搭車出咗去北邊嘅一個城市,叫Tripoli
Tripoli係喺黎巴嫩入邊第二大嘅城市,鄰近住Syria嘅邊境
咁喺搭呢程車之前都係去咗食個早餐先

間鋪頭行日式風格,喺Beirut入邊其實真係有好多唔同特色嘅餐廳

叫咗份poached eggs,個味道唔錯嘅,不過上面放咗好多調味料
堆面包就係會撐到你飽一飽嘅,食完呢份早餐之後真係飽到去下晝

由Beirut搭咗兩個鐘頭車嚟到Tripoli,盛惠5000L.L.
一到埗Tripoli明顯感覺到呢度係比較貧困同埋雜亂嘅

街邊有唔少手推車賣吓生果,小食咁,
我諗呢度係比較符合大眾對於中東嘅‘典型’印象

同時都掛咗唔少參選政黨嘅海報,喺貝魯特入邊係見唔到嘅

基本上成條街都係有好多鋪頭賣吓雜物衫褲咁,仲見到唔少軍人一車車咁駐守

而呢邊嘅人就更加鐘意影相

圖入邊著住黑色衫嘅哥仔本身派緊香水sample比人試(呢度有好多香水鋪)
見到相機都停咗手,衝咗去拉住佢兩個fd叫我影相
正呀 我都好想樓主幫我影相
睇完樓主個post之後好想去,但英文好廢
Lm
聽完RTHK podcast好想去貝魯特
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞