「毒遊」黎巴嫩9日遊記

253 回覆
90 Like 12 Dislike
話說小弟不嬲都好鐘意去旅行 九月喺波蘭又心血來潮好想入去中東,
又真係比我搵到張平機票由華沙飛入Beirut
於是就臨時臨急咗一丁友入左黎巴嫩玩
入到來覺得呢個地方幾有趣,於是決定幫呢個旅程打篇遊記出來
第一次出遊記可能有D慢請見諒

出住幾張圖先:

【行動文宣】請廣傳
922 suck 4.0 各有各玩
1)影帝不死隊,入機場cover突擊隊
2)先塞青衣,再視乎情況轉戰商場
3)直接和理suck商場
4)全港交通測試,工程RB隊
5)加入單車隊-會有單車小將帶領
6)黨鐵突擊小隊!(機場突擊隊已有一定人數後)
7)東涌郊野一日遊,玩無線電walkie,玩無人機
8) 我係機場人-食錯藍絲野食物中毒 準備 SL 被罷工
兄弟爬山,各有各做
我地另外有秘密小隊行動

TG : https://t.me/stuckwithyou
Day 1

由歐洲飛過去黎巴嫩既飛機多數都係夜機黎嘅
夜晚去check in已經遇到第一難關就係比地勤話我無買回程機票唔俾 check in
死死地氣咁去買返張機票之後先成功入閘
去黎巴嫩最主要比人問嘅問題都係有無去過以色列
由華沙飛過去係搭一間波蘭既航空公司,叫LOT
我係全機唯一一個亞洲人
呢架機坐得幾舒服但唔知點解要用紅色燈光

由歐洲飛過去大約三粒鐘左右就到貝魯特
一落機都係見到D相講下黎巴嫩既發展咁

用香港護照入境唔駛簽證 入境戈邊都係問咗句你有無入過以色列就放行
前後唔夠15分鐘

入咗境拎埋行李先凌晨4點鐘 但個機場已經有成堆人喺度接機
貝魯特機場好細 得一間cafe同兩三間賣手信嘅鋪頭

櫃員機工作人員仲要唔開工
危唔危險?
暫時無遇過
搭過4次順風車慶幸無穿無爛
感覺安全過東歐戈邊
我夜晚都仲可以安心出街
去過以色列就唔入得境?
sorry唔太認識中東局勢
但係好驚無端端會有人放炸彈
有以色列入境印既話好多阿拉伯國家都會唔俾入
佢地自從中東戰爭之後就係咁
Lm
完全唔熟悉呢個地方睇完當去左
繼續先

黎巴嫩呢度主要用嘅貨幣係美金同埋Lebanese Lira (L.L.)
佢同美金嘅匯率係固定嘅 1:1500
咁佢個機場抵死在係無public transport嘅
最近嘅巴士站要行一公里

入咗境先凌晨4點我都係等到天光先去搭的士入城

呢個牛角包就係我喺黎巴嫩既第一餐
連埋杯咖啡盛惠9000LL (6USD)

坐喺間Cafe度用下佢個wifi等到六點就搭的士出去
呢程15分鐘嘅車程索價30USD

入到去hostel又未check in得,就咁放低嘢之後就周圍行下啦
我住戈邊係叫做Hamra區,係一個比較多餐廳同酒吧嘅地方

一出街就見到一堆壁畫

仲有一堆H&M, GAP, Starbucks之類嘅連鎖店
就咁第一眼睇同我想像中嘅黎巴嫩幾大出入
不過呢度有兩樣嘢同其他中東國家一樣就係的士佬好鐘意問你坐唔坐的士
個頻率高到係可以每一分鐘都有部的士呠你一下問你坐唔坐
另外就係呢邊嘅人都係一樣好鐘意叫你幫佢影相

見到個門牌幾靚就隨手影吓

黎巴嫩嘅超市,喺度買一支1.5L嘅水價值係1000L.L.
好撚正
諗起之前去伊朗
好想去哂中東所有國家
靚相 lm
敘利亞,伊拉克,沙特阿拉伯,也門
好似有以色列印唔比入馬來西亞 印尼
Oman
plan緊下年去
巴打可唔可以留個TG到時問下你野
同埋有冇留意到依家貝魯特入大馬士革仲係咪可行
可以丫 等我遲少少開返先
由Charles Helou bus station有巴士直到Damascus架
不過拎簽證好麻煩 你要俾300USD
申請時仲要拎到一張security clearance 嘅野,係由當地旅遊社發俾你嘅,即係你一定要報佢地tour
要自由行應該好難
我之前睇過一個鬼佬個blog係可以自己入去
不過都1年前,中東既野日日變都唔奇
300usd係公價?定係同d旅行社有得傾
因為機票唔平,可以既話都想一次過去埋
有無去baalbek? 個到好多 Hezbollah
我之前睇過好似話因為舊年11月有個德國遊客自己入咗禁區俾人拉咗,之後就限制咗去到當地一定要join tour
你預要嘅洗費應該係:300USD簽證費 +同local tour講價join佢幾多日嘅tour同幾錢
我未去丫
一間搭車上Tripoli,我太懶未必夠時間去Baalbek
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞