「毒遊」黎巴嫩9日遊記

253 回覆
90 Like 12 Dislike
我未做research之前都係以為物價會好平
但呢度其實物價同德國柏林差唔多
我覺得都幾大分別
呢度感覺開放過其他中東阿拉伯國家,可能因為本身呢邊有40%人係信天主教
就算呢度嘅女人係包住頭你都會覺得佢地係打扮得好 fashion
另外就係Beirut呢邊嘅art culture明顯勁過約旦同土耳其好多
咁幾有趣wo

睇黎要搵機會去去
我依家都覺得佢的確係值呢一個美譽
好靚
出埋少少Day 1嘅嘢先,之後開始Day 2

喺間hostel check in咗之後我係昏迷到夜晚6點
起身做下gym之後就用google map搵咗間附近有4.5粒星嘅餐廳食飯
呢間嘢叫做 Dar Bistro & Books,係一間由大街行入去嘅園景Cafe

喺入面叫咗個Shrimp taco同埋一支Local beer飲,

呢支嘢叫961 Lager,飲落去有d果香咁幾正,
之後我食親飯見到有都成日叫

埋單時食咗36000L.L., 唱散咗張十萬蚊紙
返到hostel之後繼續昏迷,第二日就開始去downtown戈邊
Day2

琴晚喺hostel訓咗勁耐之後起身就決定慢慢咁行過去Downtown
黎巴嫩作為一個由天主教一直盛存嘅地方,
(總統要由馬龍派,總理由Muslin遜尼派,議會會長由Muslin什葉派擔任,全國有260個政黨)

沿途都見到唔少教堂

中間戈幅唔知係唔係代表最後的晚餐

之後行多陣就經過咗貝魯特嘅豪宅區

呢座嘢係其中一個地標,叫Beirut Terraces,係一座住宅大廈嚟

係一處明顯氣息同Beirut其他地方完全唔同嘅地方
樓主係咪自己一個去?
樓豬呢個post完全刷新我對黎巴嫩既認識
啲中東𡃁仔好鐘意叫人幫佢地影相
之前去Qatar Oman同UAE都撞過
淨係去左Damascus?
我自己都刷新咗對佢嘅認知
好睇遊記
如果唔係戰亂 完全旅遊勝地咁
可惜仍然一聽哩個國家個名就係諗到戰火先
主要大城市都去左
Damascus Homs Aleppo Tartus
同入左兩條村行下
5年前去過, 好懷念
有生之年應該唔會再去到了

而中間呢座就係hotel holiday inn,係一座戰後嘅ruin嚟,就喺豪宅區隔離
呢座嘢開始正常營業一年之後就爆發咗黎巴嫩內戰(1975年)
期間有超過1000人死咗喺入面,大部份人喺俾人由高處丟落街
依家呢座嘢已經變咗做軍事區域,正門永遠有軍人守住

之後嚟到downtown呢邊係一個好歐洲風格嘅地方,由呢邊行入去中心點嘅Nijmeh Square可以見到每一條街道入口都有軍人守住

個鐘樓係Rolex
咁呢個鐘樓附近嘅街度都係d cafe丫,餐廳丫咁
都幾多人係呢度食水煙

仲有大營幕播下波咁
有local陪定點?
巴打好勇
我依家已經諗住遲d會再去
多謝
我覺得呢個國家已經唔算係戰亂地方
雖然我去之前聽到黎巴嫩第一時間到諗起War
LM
正視聽!「勇武」的目的!長文檢討!
https://lih.kg/1588456
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞