「毒遊」黎巴嫩9日遊記

253 回覆
90 Like 12 Dislike

喺中心附近嘅呢一座就係Mohammad Al-Amin Mosque,係黎巴嫩入面最出名嘅一座清真寺
佢又有個別名叫 Blue Mosque (雖然講起呢個名我只會諗起Istanbul )
張相見到十字架係因為佢同一座教堂係喺正隔離嘅

而我著住短衫短褲時出邊都有晒長袍提供俾我笠完再入去
有別於其他國家嘅清真寺呢度係極少人喺入面,我眼見都係得幾個歐洲遊客同埋幾個本地信徒咁

行完個清真寺之後就喺附近嘅一間cafe食lunch
叫咗一碟雞肉意粉同埋杯凍啡,其實碟粉幾好味,
不過呢度整嘢食落醬汁好似習慣落得好重手
食完都會飽足幾粒鐘

埋單25000L.L. , 以遊客旺區嚟講又唔算特別貴
lm
巴打影人像好靚
食完之後去咗一個我覺得係全個Lebanon最伏嘅地方

喺一間教堂附近見到呢個標誌知道有museum就行咗落去,
落完樓梯之後就有個女人衝咗出嚟,話入場費要5000L.L.
咁都見落咗嚟就照比錢入去睇啦
係大伏,一堆石頭

我敢肯定就算望住堆圖都唔會勾起d咩嘢特別嘅回憶
發現好多相個色調都好黄
係你專登執過定係本身個國家啲建築物多數係呢種色調
我執過少少嚟
不過本身呢度嘅建築物好多都係黃色
黎巴嫩有名你叫中東巴黎
行完呢個大伏之後就去埋附近嘅教堂嚕

入到門口就見到一袋麵包寫住free,門口嘅伯伯見到人就會叫佢地拎麵包食
不過個個遊客都話自己好飽,無人拎

入面嘅壁畫好靚,可惜唔俾影相

另外出邊有個好細嘅庭園可以望返過去清真寺,前面係一個遺跡(我唔知算唔算係羅馬遺跡

仲種咗d橄欖咁

九月份嘅貝魯特仲係維持喺每日30度嘅天氣,萬里無雲
行到熱得滯就去咗附近嘅Beirut Souks

Souk係指阿拉伯式嘅marketplace,但呢度已經變咗做一個商場

由呢度可以望返落去downtown

個商場不外乎有一堆連鎖店,比較吸引嘅係有一間兩層樓高嘅書店
作為前法國殖民地呢邊嘅書多數都係法文同阿拉伯文,有少量嘅英文

法文版嘅pokemon同埋GTO
書店入邊仲有一個畫廊,喺度搵到香港嘅畫價值600美金

我嚟呢度係星期日,係一個成家大細都會嚟行街嘅地方

呢個遊樂場星期日都唔開,唔知幾時會開

附近仲有座新嘢起緊
跟住再行過去Sursock Museum,係黎巴嫩比較出名嘅一座art museum

見到先知原來呢邊都有tourist bus

Beirut嘅馬拉松

見到座好靚嘅教堂,不過後邊個廣告真係破壞晒美感

行到過嚟Sursock Museum,呢座黎巴嫩式嘅建築係1912年起嘅,話係受到咗Italy同Ottoman嘅風格影響
入面係免費入場架
門口有座練緊玉女心經嘅monument

入到去第一層係展示緊呢度以前嘅會客室

同埋Nicolas Ibrahim Sursock嘅書房(起呢座嘢嘅人)

而二樓就係一堆唔同artist嘅藝術作品

有日式風格

肖像

拼貼

藝術嘅嘢我識條鐵咩

地下戈度有間souvenir shop,鑲金嘅書簽50USD
樓主啲相係用手機定相機影?
香港點去?
Lm
我多數用相機影
香港無直航過去
多數都係搭中東三寶或者土耳其航空轉機過去
我喺beirut機場見佢飛親都係去歐洲同中東
早幾個月明明見到埃塞航空可以去
時間仲唔錯可以來回各有大半日玩埋埃塞首都
依家唔知做乜搵唔返
三寶最平都7-8000

我搵到啵
不過真係好長途
巴打呢個幾錢?
不過呢個玩法係兜左個大圈既
但平過三寶一截仔
我求其search咋,好似來回都要hkd 5800
不過我覺得想去嘅話早d去會好d, 去完幾日都覺得戈度其實幾多歐洲遊客
感覺物價會不停升高
Beirut 超鍾意黎巴嫩飲食
有無試下佢地d 甜品
我計過好似得10日假,來回都冇左3-4日,諗緊聖誕衝唔衝
我試過佢地嘅餅乾咋
我覺得戈邊係有好多有特色嘅餐廳嘅
不過可惜我唔太好中東菜
追到LIVE

樓主有無去過ukraine
Ching用咩影?
回教國家飲酒係咪好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞