「毒遊」黎巴嫩9日遊記

253 回覆
90 Like 12 Dislike
啱啱去完 自由行
Visa 2k人仔+75usd 入境時俾
全部都平 係住宿比較貴
關於敍利亞既旅遊資訊比較少
2k人仔係咪淘寶整?定親自上北京
唔該巴打
Hostel識到法國妹?
街邊識架咋 遲d再講
淘寶evisa 好似得1間整香港護照

行多陣就出到去海邊,呢兩舊石叫做Raouche Rocks,
係旅遊廣告推廣Beirut時成日拎黎做封面嘅landmark
就咁行到過嚟其實都係影吓相到此一遊

海邊呢度基本上係一堆高價酒店嘅聚居地
附近仲有一間Strabucks可以望到成個海景,狗衝咗入去買杯嘢飲坐咗陣

左手邊戈位係一位黎巴嫩婦人,
佢著住背心拎住部Ipad望住個海好chill咁.............煲劇
我坐咗埋去之後佢聊我吹水,佢講起話黎巴嫩自從打完內戰之後最近先慢慢轉好,
仲同我講只要係黎巴嫩入面係望到個海嘅就係一個好地方

坐咗陣之後就行落去沙灘戈邊,順便搵搵之前喺IG間唔中都會見到嘅Circular windows building
So chill
+1,快啲開啦
頭先唔小心按錯制,出埋先
——————————————-

呢座就係Circular Windows Building,但其實上網睇相應該好多色彩都執過吓
真實睇落去d窗無咁鮮色

附近嘅沙地,同人講呢度係Miami應該呃得吓人
喺戈邊有個丫伯坐咗喺度祈禱,行過對望時佢又笑笑口咁打招呼,
於是就膽粗粗咁問佢影咗張相

不過呢度嘅新舊分別好明顯,成日都有新嘅大樓橫空咁豎咗喺舊樓中間

仲有呢座明顯係內戰之後嘅痕跡
留名
總共洗咗幾多錢?
有冇去holiday inn hotel
same
而家係live緊?
成日由downtown行返去hamra都會經過
唔算live嘅
我依家喺呢邊第8日先打返第一日嘅嘢
計返暫時每日食嘢同交通大約 hkd 500一日
住hostel 6人dorm平均每晚22€
當年真係打得好勁

不過好似唔行得入去?
入唔到去丫
有次我想喺出面影相都俾軍人截停咗
我見佢其中一面放咗幾部裝甲車

行多陣就是但入咗一間local餐廳叫咗個chicken sub嚟食
連埋杯lemonade盛惠9000L.L.
感覺呢度物價貴過香港少少

個廁所仲有張嚇鬼海報

而食完嘢之後見時間就到兩點就準備行返過去間hostel度
沿途一樣係見到好多塗鴉

黎巴嫩嘅國徽

行緊返去戈陣見到有間好棟嘅shopping mall就行咗入去,
事後先知呢棟嘢叫ABC Verdun.

基本上係一堆名店大集燴,我係唔會去買嘅嘢

頂樓仲有個空中花園同戲院,初日嚟到黎巴嫩都同想像中幾大出入

行返去hostel時仲見到黎巴嫩式嘅劏房
之後講返少少呢度嘅物價同住宿先
我今次入嚟黎巴嫩係住係一間叫 Hamra Urban Garden嘅hotel,
不過入面有dorm提供
我覺得住宿係喺黎巴嫩入面消費最高嘅地方
因為本身呢邊嘅hostel就好少,其他酒店大部份都係五星級嘅
之前search時hostel最平都要15Euro一晚
最後選咗呢間叫做就腳嘅hostel住,平均22Euro一晚

雖然有少少偏貴不過勝在有FREE wifi, 有Gym做同埋有個rooftop pool
(我後尾遇到嘅法國妹話佢戈間hostel 15歐羅一晚,不過wifi要俾錢先有得用

而食戈一方面我多數都係偏向坐喺舒服嘅餐廳度食
早餐連咖啡多數大約 20000L.L. (13USD)
而Lunch 晚餐戈d連埋酒就大約 30000L.L. (20USD)
不過Starbucks戈d就貴過香港,一杯Grande size嘅Latte要6USD

至於貝魯特以外嘅地方基本上住宿選擇就更加少同埋偏貴
所以我最後全部9日都係留喺貝魯特再搭車去唔同地方玩
上年諗住連埋約旦以色列去
但發現三地交通好撚痳煩 剩係去左上面兩個

巴打覺得同其他中東地方有無分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞