[突發]香港籍 Year 1台灣留學生俾大陸人打 破壞

890 回覆
802 Like 12 Dislike
結論:廢柴,唔敢告
Push
香港警察鎮壓騷亂時導致示威者死亡

香港警察扣押示威者時輪姦香港女市民

黑警死三代
https://tw.news.appledaily.com/politics/realtime/20190918/1635396/
義大校園貼反送中貼紙 陸生掐港生脖子還潑水辱罵
係exchange 定係degree?
如果degree 就麻煩啦
因為大陸人好難先去到台灣讀書
名額好少限制好多
如果搞大件事嘅話畀晒傳媒知道都唔知點算
同埋講真
真係要報警
傷人 恐嚇
咁就可以令條大陸仔有後果
咁難先去到台灣
冇書讀真係好大件事

我以前喺台灣住,如果我係台灣真係好想陪你去報
和解?和你老母啦

打完人和解 ? 等同比廢老打完 再報狗拉自己一樣咁戇鳩
見到你咁撚廢真係火撚滾。
呢啲得2條路,一係公了報警攪大佢,一係私了係果班友求其捉個大陸仔打鳩佢殺一儆百。
ppp
係學校唔想搞大 我地去警察局quo 曬法例強盜「撕紙」 警察話無價值 我地話佢傷人 佢又話無流血 無腫唔得 最後警察 叫曬校務組d 大粒野 叫我地和解 所以最後一定要和解 因為警察感覺都唔係好想做case 最主要係問題係警察推比學校高層 然後學校高層唔想影響校譽 我地無辦法唔屈服。
事主已報警,但因沒受傷,因此無法告傷害罪
若你能連絡到事主,請轉告

1.言詞有辱罵性時,可告公然侮辱罪
2.門上的連儂貼紙是事主私有財,撕毀是毀損財物罪。若撕下帶走,搶劫財物罪(這個是重罪)
3.被拉扯是妨害人身自由,觸犯強制罪

以上,若警察不處理直接去高雄地檢署申告,順便請求附帶民事訴訟要求賠償精神損失

不過,所有的官司都需要證據,沒CCTV的話也要找到現場證人
問題要有警察願意做筆錄 而家警察話邊條罪都告唔入
所以筆錄做黎都無意思
警察話唔值錢所以無得告
值唔值錢唔係警察話事,係法官話事
如果個中國人有鬧你,可以告公然侮辱罪,追討賠償,公訴罪嚟,有檢察官幫你告
唔通一毫子唔值錢,我可以狂搶?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞