【解謎】遇上一個尋找秦始皇后下落的忍者

690 回覆
182 Like 5 Dislike
鍾意就正評留言支持下

正皮慢速上升,睇黎你改一改個標題好 我睇到解謎都未必有性趣入,點會知你係gay故

證明咁都吸到你地入嚟 你地好高質

我睇作者入
標題唔洗望就知gay 故sad end
個忍者 整斷哂男人d槍

笑左
Feel 到要sad end了
最後嗰句,雞皮都起埋。
Live咗 出未呀
打wargame扭斷人把鎗
上完上午的堂,終於有空去吃飯,去填滿我餓得要死的肚子。

「妳食咁快唔驚死架?」其中一個男同學說。

我一口麵一口茶一口炒蛋,總之狼吞虎嚥。

「你學下人地嘉嘉啦,食野都有氣質過人。」另一個男同學說。

「嘉嘉不嬲有氣質架啦。」我啃著火腿說。

嘉嘉不同於我,是氣質型的千金小姐,一舉手一投足都是彬彬有禮。

「不如今晚睇戲呀。」嘉嘉說。

「好呀。」我說。

「係呢,你個親戚會唔會嚟?」

「親戚?」

「上次好搞笑嗰個。」嘉嘉說。

搞笑,他到底哪裡搞笑?

既然嘉嘉說出口,我就只好也把他叫來。

結果變成我們三人行。

在電影開場前,尷尬得很,三人吃飯毫無話題,嘉嘉又不是主動的女生,我只好著凜和解說一下秦始皇后的事。
凜和說:「如果我地要問秦始皇的老婆係邊個,一定要知皇帝的婚姻係邊個決定。妳覺得呢?」

「呃,佢爸爸?」

「有道理,不過秦始皇結婚時,佢爸爸已經唔係度。」

「佢媽媽?」嘉嘉說。

「對,聰明。」凜和讚她,嘉嘉則笑得很愉快。

「秦國慣例,婚姻大事多由太后决定。」

「咁即係趙姬?」幸好我也有看古天樂的尋秦記,大概知道一些人物,比如呂不韋之類。

「不過仲有一個因素。」

「趙姬當然係一個重要人物,佢係秦始皇生母。不過在此之上,仲有秦始皇嘅親生外祖母,即係秦始皇爸爸嘅母親夏姬夏太后。」

「你講親生,即係有養祖母?」嘉嘉說。

他呆了一呆,然後說:「妳反應好快。無錯,仲有一個係秦始皇嘅養祖母,亦都係好關鍵嘅人物,華陽太后。」

「咁即係有三個太后?而華陽太后係最有權力嗰位?到底佢係邊個?」我不解地問。

「華陽太后,即係華陽夫人。當初就係因為佢收養秦始皇父親-異人做嫡嗣,異人先可以返返秦國,繼承皇位。而從輩分去排,華陽太后先係最大權力嘅人。」

「咁跟住呢?」我完全沒有頭緒到底關秦始皇的皇后什麼事。
「如果你係太后,你要幫秦始皇娶老婆,你會揀咩國家嘅女人?」

「嗯......秦國?」

「點解呢?」

「唔係,咪住先,華陽夫人係咩國家嘅人?」

「問得好,佢係楚國人。」

我想了一想,然後說:「咁......咁我可能會揀返楚國嘅女仔。」

「無錯,一般而言,太后選定嘅皇后,往往係自己出生國嘅娘家。例如秦武王嘅母親惠文后係魏國夫人,她為武王迎娶係魏夫人。秦昭王嘅母親宣太后係楚國夫人,她為秦昭王迎娶嘅夫人亦係楚夫人。根據哩個傳統,其實始皇后有可能就係楚國女子。」

「楚國女子咁又點?」我不解地問。

「楚國人就係一個關鍵。」
Feel 到要sad end了

邊有
新讀書留名

sad味濃
嘉嘉是咪對澟有興趣?
澟係柔荑架
睇返你之前d故,真係全部都sad
張彩悠
徐嘉欣
張彩悠
徐嘉欣

歡迎進入凍gay廉式happy ending 奇幻世界
張彩悠
徐嘉欣

歡迎進入凍gay廉式happy ending 奇幻世界

有人搵我老婆?
晨早一推
各位早晨
張彩悠
徐嘉欣

小寶
早晨呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞