[沖繩] 帶住一家去藍旅行宮古島

302 回覆
22 Like 63 Dislike
《來間島 (I)》

補返上章個地圖先。

原來我記錯左,佢local啲書仔無講到個果園有乜搞。方便大家,我就放條link係下面啦。睇落都唔錯,有動物喂下,生果食下,揸下果汁咁啦。
http://maipari.jp/

唔曬太陽,又話遊下車河。老豆又小朋友上身,又話要過橋。就走左過去來間島行下。

來間大橋係連接宮古島同外島既三條之一,同時都係我地最後去既一條。對比池間,我覺得來間仲荒過池間 一開到上去,就變單行道,仲要係勁窄,但係影相係勁有feel既。咁多位男友,準備好係到狂幫女女影相啦。

我地先落左去另一面既沙灘 – 貓脷海灘(猫の舌ビーチ)。佢係一個細海灘,係正與那霸既對面。隔離有個碼頭,有人咁啱係到潛完水返黎。

突然個天有勁大舊黑雲走過黎,唔夠兩秒就落勁大雨。發現宮古島係咁,成日都有驟雨。我地呢面落狗屎,對面就好好天,出曬太陽。

之後就落勁大雨,我地就去搵長間海灘(長間浜) 。佢係來間島隱世海灘之一。我地揸車,還遊左一個島....愈行得入,地就愈爛....原來有半個島都起緊一個大既resort。

最後我地都係搵唔到個入口,所以搵啲網上圖片比大家睇下。

藍天白雲同沙灘
Hea一日好奢侈但又好想咁做
你去多幾日就可以hea
好掛住個海灘
果到唔開車係注定收皮
去左五日淨係見到三次巴士
up唔到圖
我仲睇緊,寫得好吸引,唔好爛尾啊
up唔到圖
打定左幾篇,全部都up唔到
師兄繼續我十一月尾去
我都剛買左聖誕節去
寫埋佢呀 你係第一篇 宮古遊記黎架
web版唔知點解up唔到圖
copy返落apps
我up到正常
手機得,電腦reply拉張入去唔得。今晚返去再試下
啲圖係電腦
《來間島 (II)》

兜兜轉轉就返到來間島,所謂既村中心。條街真係好窄,啲屋好有風格。成個島最旺應該係村口果兩間食肆。裝修都幾有海島feel,排曬長龍應該都係打卡勝地。

唯一既停車場就應該係龍宮城果個位,咁拍好車就順手上去睇下啦。拍好車雨好落完,出曬大太陽。

呢舊野就係龍宮城啦,其實只係一個瞭望台。就係正正對返住個同對面個與那霸海灘啦。

附近既案內圖,係乜都無既的確。
轉個頭,就無曬雨又好好太陽。宮古島就係一個咁既地方。

呢到望出去就係咁啦,因為用DJI影左D全景,但係入左落腦全部變返曬html,唔識整返好佢。

小小一個島,都有自己既憲法。望一望香港真係 上去打左陣卡,就落返去。呢個島都好多手工鋪,但係個島係好靜。你行入去鋪頭,同你擅闖民居一樣,需要極大既勇氣。

我地先去左呢間野,入面係買手工飾物,同家居裝飾既。面積唔大,比我就三十秒行完,但係我姑姐係入面行左三十分鐘。同時,仲要同個老細兩公婆吹左好耐水。

後面個間係T-Shirt鋪,我地都行左陣,無乜特別。貴價UNIQLO,仲要無冷氣。老細好失望咁望住我地走,之後就走返返去隔離鋪同人吹水。

早一個鐘仲要勁大雨,睇下我影既相,幾好天。
每日都有負皮
《在與那霸同陽光玩遊戲》

玩完來間島,兩點幾就係時候返返去曬下太陽啦。我地就返左去宮古本島,既與那霸海灘到曬太陽同埋玩水。

海灘我黎啦

正正返到去係中午太陽係頭頂,最熱既時間。有咩理由,朝早唔曬,而家先黎曬。

我地就租左兩個SET1,包一張地毯、一包遮同一張沙灘櫈。價錢就寫左係下面。對比起上次係蜆港,係貴既。係蜆港,我地成家係到訓一日,先係100人仔。

佢都係無限時既,去廁所都係可以。還果時,你還返個牌仔比佢就得。入沙灘果時有間白屋仔,我估係餐廳黎。

唔知係唔係佢天台有人搞緊婚禮,所以曬太陽呢個位整左個心心。都幾多靚女係到影相,仲要係泳著。

啲水真係好正呀,玩水玩左好耐。仲有小朋友好比心機玩沙。

突然有對夫婦帶左對棉羊身黎,即刻變成全場朝點。但係我已經唔記得左佢兩隻野係叫咩名啦。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞