[沖繩] 帶住一家去藍旅行宮古島

302 回覆
22 Like 63 Dislike
下一篇會有講
《機場去酒店:The Green Terrance》

穿過左check-in lobby,就會見到拎車既地方。咁三間租車公司都係到架啦。

咁門口就分左三條隊,一間公司一條。排隊既人唔多,我就係租Toyota既。無人排就直接入去,啲staff好似都唔係太識英文。一黎就比曬啲客既單我地睇,自己對名。之後scan左本國際牌,同埋畫隻龜就走得拎車。

今次租左架六人車仔,啱啱好夠坐。

係租車隔離個到,有得租單車。2000円 一日我諗唔會有人咁on9,踩車出去掛。

雖然宮古島連埋周邊三個島,唔算太大。但係出機場去市中心都要大約半個鐘

經過伊良部島既時候,見到佢起緊啲好靚、好大既resort。希望下次黎,啲酒店會再平啲。

揸車出機場,必定會經過呢條最出名既伊朗部大橋。如果好天既話,聽講會見到海龜。

揸左半個鐘,轉過啲路仔。就到左我book既別墅。一條巷得三間,係經expedia訂既,六個三千蚊一晚。算係搵到最平。

我住第一間,隔離起緊野。我估都係類似既villa。一落車勁多蚊。 仲要佢係自助check-in既,佢比個password你,佢門口有個盒鎖住條鎖匙。但係我地搞左半鐘先開到。中途又無電話call個條友。全部人就係到喂蚊,結果就我就比人屌到開花。

間屋話大唔大,話細唔細。總共兩廳,一房,一個廁所,一個廁所+浴室,廚房。一張雙人床、四張單人床。個梳化都幾夠大,可以訓多兩個。

廚房啲設施都幾齊全。有齊煮食野,餐具,洗衫,乾衣。

最緊要係個大花園,仲有個唔係好打得,但係都okay既海景。
上個星期先去完等樓豬分享完先
好似lihkg第一篇宮古島遊記
3000蚊住成間別墅算係咁啦

重想再平?
對比係da nang個啲算貴啦
不過宮古啲酒店偏貴
上星期打風wo 你去個陣冇事嗎?
10號去乜事都無 好好天
好在,打風大部分冇電冇水 好誇張
我8月尾去,岩岩好避到d風
我出發前一個星期仲打緊風
我走左之後個日打風不過打風前啲水係好靚
成個旅程我最enjoy三角點同埋所有潛水環節
留個名!10月頭去
我都想試下潛貴唔貴
3個鐘1000港紙
抵啦 你本身識唔識?
有冇去17end先?個度都好正架
請問十二月去有咩做?或者去8日
8日應該悶死
12月去大部分日子都陰天
真係睇彩數
睇景一定大打折扣
唔好天連星都冇得睇
12月仲可以潛水或者浮潛嗎?
我都驚太長冇野做
《羊咩拉麵 — めーめー麺》
介紹返少少宮古島啦。

佢主要既大島叫做宮古啦,佢有三個大啲既島係有橋連住既,有三係無既。北面就係叫池間、南面既係叫來間、西面就係之前有題過既伊良部

坐船去既有大神島多良間島水間島

安放好啲行李,就要出去搵食啦。而宮古既市中心就係平良,即係下面map紅色箭嘴既地方。由我住既地方,揸車出去都要十五分鐘

佢大街都幾多野食,而拍車呢都幾多位可以拍既,所以唔洗煩搵位。
行過見到呢間野幾得意,有隻大山羊係門口,又見佢幾得意,就走左去試下。

呢間野出名係食羊拉麵既。咁緊係叫返幾碗食,差唔多成個menu既味都叫曬,有鹽、原味、牛油(好似係因為我唔記得影menu。)原味係最最最好食既,係我食過入面算係最好食過既麵。對上果次係係大阪黑門隔離食既。

叫左個羊肉刺身,佢既脂肪位有羊味,肉返而無乜。有個親戚唔食羊既都覺得好味。

炸雞,炸得幾好味。正常發揮啦。

宮古苦瓜炒強 佢地話好苦,但係我覺得佢好好味,苦中帶甜。

大家食飽飽,埋單都係八千幾円。一個一圍返都係百零蚊港紙。抵呀!!!

食飽就,先發現左自己犯左新手去日本既大錯

就係食飽飯,先去行超市呀

結果咩宵夜都買唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞