[沖繩] 帶住一家去藍旅行宮古島

302 回覆
22 Like 63 Dislike
佢地當散步,仲傾左陣計
《煮飯仔》

四點鐘玩完水,返左酒店沖曬涼。大家決定出去Aeon MaxValue買野返去煮。但係去Aeon MaxValue之前,我地先去左島の駅みやこ行個轉先。島の駅みやこ都算係半個街市咁啦,專賣宮古島出產的農產品。佢就係Aeon前少少。

路邊已經棟好左一大塊牌嫁啦。經過就一定見到。

有local既新鮮檸檬同埋苦瓜,苦瓜真係好好味嫁。

呢個海鹽麵包,先係最最最好食。放左隔夜都係好好味。

呢到都有手信啲宮古牛肉真係好貴。

佢門口都有兩檔食肆既,但係我地去到果時,已經收左工。旅遊書上都係有介紹下咁既。我無試到,但係影左menu比大家參考下。

之後我地就去左買野煮飯,班師奶就見到牛就以為係宮古牛
結果煮完都係好一般,仲衰過茶記啲扒。

都係sushi好食。

手信篇 下面圖呢隻蛋糕係幾好食,有芒果味同紫薯味。我食過芒果,係唔錯既。

隔離呢隻就無試過,純粹有張圖share下。

宮古麵豉醬,買左包返去煮湯。條利唔夠勁,分唔出有咩分別。

介紹下呢隻宮古島LOCAL既手工啤,一個字難飲。大家去到可以試下伏。
沙灘囡囡呢
島の駅みやこ幾正咁喎!
幾唔錯的
無了自私J
蛋糕好似幾正
見到又想去日本 了
唔係呀,只係佢地想玩煮飯仔
《食飯前,先要拜神》

Day2 秒速就完左。因為真係咩都無做過就完左,好彩成家人既共識都無話要追景點。如果好似啲港媽咁,一日跑十鳩幾個景點既,你真係去埋我個份。

因為係最後一日,所以我地一致決定。要盡興!
我地早餐就決定食 — 海鮮丼

但係食飯前,有個親戚去日本係習慣去神社吸印仔既。咁佢玩法就係去書局,有本野上面就一頁頁米色既紙。如果你去到一個神社,而個個神社係有神職人員既話呢,佢會幫你吸一個拳頭咁大既印仔落去,再寫句野咁既。(好似)

咁吸左個印仔呢,呢間廟既神就會保佑你嫁啦。係唔需要去還神既。印象佢比左1000円啦。

我地食早餐之前,就去宮古島市中心 — 平良入面既宮古神社啦。

呢個神社都算係幾新淨。門口有條你的名字樓梯。好彩架車拍左係上面,唔係行上黎,肯定比老母屌撚死。

門口有塊牌介紹下神社既歷史啦,沿途都有牌同中文介紹你點樣做一個參拜既步驟。第一次去日本既朋友仔,就唔怕柒啦。例如我老豆

整張神社既正門你地睇下,成個神社唔算大。而佢右手面係管理室,就係吸印仔果到。仲有啲御守買下咁。

戀愛運我就無嫁啦。 錢都慳返。

等緊樓主個海鮮丼
下篇但係我唔係食最出名個個
咁藍去七柒日本玩呀
咁想香港變大灣區而家都有得北上你地去啦
你做人有骨氣d得唔得
我地都杯緊藍店呀仆街
想問邊個係最出名 準備12月去
我今晚會講比少少時間我
我都係呀,你有冇咩行程?有冇水上活動?
我自駕,打算東邊一天,西邊一天中間一天5日4夜睇風景乍
其實未開始plan, 因為見啲景點都係山水為主, 應該去唔哂都無乜所謂。最主要係食,因為去6日,無啖好食就好慘 潛水會試下藍洞果面潛唔潛得,但都未搵潛水公司。
放心好多野食
哈,食都係我主要目的之一
《平價海鮮丼》

參觀完神社,係時候去食飯啦。因為已經都十一點幾。我地一早係本地既旅遊雜誌上面睇到一間好平既海鮮丼,佢寫平均價錢都係500円一個。諗住早餐食,點知變左午餐。

一直向北出發,返返去池間島所以都要一約半個鐘。

佢位置就剛剛係池間大橋既末端,一到池間島係橋隔離果幾棟野就係。 就係呢間 — 大魚丼家啦。

佢自稱係一間外賣店黎既,行入去係手信鋪。但係隔離就係order位,行入去有得坐係到食。 份份都係500大円因為太肚餓既關係,就一人一份啦。講多無謂,去圖。

魚係好新鮮既呢個價錢,我覺我係超值嫁啦。好過狹若家先。比大家睇下個廣告menu如果以早餐黎講,真係算唔錯嫁啦。可惜變左午餐,又食少左餐。

另一間多人介紹既就下面果間,但係佢十一點,所以就無得再試下佢。
佢都係幾出名下好似,係伊部良島個漁港果到。我諗揸車既,唔會遠得過我呢到。大家一可以參考下。

都幾多好野食,又平。我Day1個羊咩拉麵一定要試下。
《咁都係名勝?— 心心岩》

上篇尾唔記得左講,佢食飯個位都有個瞭望台。可以望曬成條池間大橋 隔離仲有條樓梯行去一個比較隱蔽的沙灘,真係去都無人知。

食飽左之後,就北上行下沙灘啦。唔係都無乜野做,所以我地就北上去著名戀人要去既 — 心心岩

一落車就有架BMW跑車揸埋黎,一落車就一對情侶...... 成班老野完全對佢無性趣,更唔好講我。

當時正午兩點幾,好曬我老豆老母都無心情影相,我跑落去影兩張相交下差就算。

大家食飽就想訓教,所以就決定返去激安買定宵夜。你話我地hea到咁,點會玩得曬成個宮古呀。沿途池間大橋都係一個幾靚既spot,好似學潛水係係到出發,再北上少少,就有個好靚既位潛水。

飛機膠應該幾鍾意呢間激安成日都見到飛機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞