[沖繩] 帶住一家去藍旅行宮古島

302 回覆
22 Like 63 Dislike
《起程》
話說剛剛快運出左新航線去宮古島
咁係復活節左右我地成家就決定買飛。
個時香港快運仲做緊特價,
唔洗講我緊係第一時間走去買飛。

出發前幾個月都好忙,所以都無乜點plan。
本身個島都唔係話太大,唔係點plan都可以既。

架機本身飛二、五、日。
五去日返又好似太短,最後就㨂左五去二返。
但係程機係中午去,中午返變相得返三日係個到。

最後:
宮古島真係一個好靚既地方,完全係What you see What you get

LM
聽日見!

聽日見
打錯標題一家,唔係一藍
《到著:下地島機場》

星期五出發既時間係1410,如果係去東京、大阪既話呢去到就無左日。 好彩個島仔細細,到左步都好似仲有一晚咁。

今次我一拖五總共六個人去。之前好醒就book左架車。因為之前係大陸有經驗,拎車個到只係對訂個個人名,所以book車就用左家父個名去book。

點知,飛個日朝早,家父突然唔見左人。Send左個Wtsapp黎話唔去,我當堂扯火,落樓去大家樂捉住佢去機場。

例牌動作:影下水牌

話說飛個日呢,其實就係家父生日既前一日,所以我一早就book定左個蛋糕比佢,係飛機上面幫佢興祝既。

飛左上天個空姐姐姐就問我有無plan,我話無。
佢就話佢做完service,之後就陪我拎個蛋糕出去,仲成crew同我一齊唱生日歌。

訂左既係一個芝士蛋糕,味道唔差既。同starbucks差唔多。

食完個cake,就見到多良間島。佢係係石垣同宮古中間既一個島仔,宮古每日都有船過去既。

見到佢就即刻準備降落啦。
《到著:宮古下地機場》

過左多良間島飛機就開始降落啦。落緊果時,已經見到個海,係同介紹果啲一樣嫁,都係咁清咁

仲有條彩虹添!!!

個機場都好簡陋吓,落機係無橋既。要佢封左條路行入去海關。

一落機就個個都係到影飛機啦。

機場個海關唔係大,淨係招呼我地。我見到佢地係福岡派落既人黎,但係都唔係好熟手。我早落機都要等左半個鐘

同機有班仔帶左蕉入境,過關果時要比捉到,要即場食左佢。
配上機場圖,出境係好簡單既,入境果面會靚啲。

如果租車呢,出去穿過廁所隔離個吸煙位就係巴士站。因為我係租車既,所以就穿過checkin大堂,係國內線果面一出黎就係啦。

送上巴士資料

上面果幾張係我走果時影既,咁啱有架jetstar land左,所以有架jetstar巴士。UO落既好似有架UO巴士。
個機場好細
但係係幾靚
留名
點解你老豆會玩野冇啦啦話唔去?
lm
因為前一晚佢掛住睇垃圾youtube,無煮飯。老母收工返黎爆鳩佢
租左咩車
好小朋友
留名
下次一定要落個信得過嘅人名
呢度有冇人打算11月去

毒撚一個好想去但唔識揸車
睇下夾唔夾到人去
我都想去多轉,但係未拎國際牌
我有國際牌但11月去唔到
LM 下星期去
乜都未plan 可能個島太細冇乜野需要plan
我想試下潛水嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞