召集所有住荃灣嘅巴打吹下荃灣嘢 (2)

527 回覆
16 Like 0 Dislike
廿年海濱撚留名
荃豐撈貴咗好撚多

好難食

唔係以前呀姐手撈已經不值一提
又貴又唔好食
荃豐撈貴咗好撚多

好難食

又貴又唔好食

以前條腸同個汁好正
有冇d cafe可以買杯野坐成日又舒服
想靜靜地溫書

地皇廣場眾所皆知無人流 佢之前入面有間cafe 超靜又無人 坐得又舒服 我日日去做功課

好似幾個月前執咗 地皇廣場成為真正垃圾商場

以前有層三聯不知幾好
劏佢老味咩

好似無開過三聯喎
最記得係有吉野家同霸王山莊

再有返d資歷嘅荃灣友就知
再之前有三聯 樓上就現代教育
中學一上完堂就落去睇書

唔知嗰度有開過三聯嗰啲一定唔係資深荃灣人

當年嗰個位既三聯真係好正,全層都係佢可惜,唉又係地產霸權

三聯印象模糊 ,我反而最有印象係一樓係東東雲吞麵
有冇d cafe可以買杯野坐成日又舒服
想靜靜地溫書

地皇廣場眾所皆知無人流 佢之前入面有間cafe 超靜又無人 坐得又舒服 我日日去做功課

好似幾個月前執咗 地皇廣場成為真正垃圾商場

以前有層三聯不知幾好
劏佢老味咩

好似無開過三聯喎
最記得係有吉野家同霸王山莊

再有返d資歷嘅荃灣友就知
再之前有三聯 樓上就現代教育
中學一上完堂就落去睇書

唔知嗰度有開過三聯嗰啲一定唔係資深荃灣人

當年嗰個位既三聯真係好正,全層都係佢可惜,唉又係地產霸權

要劏場已經有荃豐,佢一變劏場我就知佢收硬皮
中聯又係 唉屌諗返起細個老母抽住我去買雜貨 我又拉住佢去睇玩具部嘅時光 完全係童年回憶 而家又變左荃立方個死場
除非有大戶收購返哂再發展 我諗呢兩個場都幾難番身
柒木樹撚表示想落荃灣一係就等垃圾36加埋搭車半個鐘,一係就用成5.8落搭48x/73x 搵間麥當勞都無
由於咁唔方便 我都好少落荃灣 一係就落葵芳仲方便

312/紅van都得既,夜晚就係麻煩啲

312貴 紅van又等得耐

好怪
明明葵芳睇落唔遠
但搭36M去葵芳
同搭312去荃灣一鬼樣時間
紅van嚟講萬景峰好少見,佐敦道反而成日見
柒木樹交通最失敗嘅係無視彩虹/黃大仙喱兩個交通轉乘熱點
根本架40P可以轉成常規路線
屌佢d常規車去觀塘嘅就一下去九龍灣
e家我經彩虹轉車去UST要先坐36M再轉去290/290A
On撚柒鳩
有個網友想黎荃灣玩 有啲咩特色地方帶佢行好
住左咁耐都唔知邊到好行好睇
Ps佢係文青type 既人黎

三棟屋博物館,出面個公園仔都幾靚
青龍頭有個沙灘,可以睇日落
廿年海濱撚留名

唔嫌遠可以去挪亞方舟

唔嫌遠可以去挪亞方舟

起野起到遮住哂啦
邊有野睇
荃豐撈貴咗好撚多

好難食

又貴又唔好食

以前條腸同個汁好正

行遠少少去唔知昌安定昌寧,上一層,有間撈麵
好食過荃豐撈麵
其實荃豐撈麵自從唔係個四眼阿婆去撈之後就已經好撚難食,都唔明點解生存到咁撚耐
荃豐撈貴咗好撚多

好難食

又貴又唔好食

以前條腸同個汁好正

好食過荃豐撈麵
其實荃豐撈麵自從唔係個四眼阿婆去撈之後就已經好撚難食,都唔明點解生存到咁撚耐

補充,荃豐撈麵啲撈濕到仆街食到最尾硬係會有攤淡紅色嘅水喺度,可想而知有幾咁淋……而且見到攤嘢都覺得反胃啦
我差唔多都成六七年冇幫襯佢
btw從來冇行過荃立方同地皇廣場
到底入面有啲乜?

唔嫌遠可以去挪亞方舟

起野起到遮住哂啦
邊有野睇

啱喎,喺三棟屋打完卡,行過對面馬路到華都,再行多兩步就已經到荃豐樓下嘅小巴站
可以揀去青龍頭或者搭黃巴入馬灣
到底入面有啲乜?

呢兩個商場真係垃圾啲舖又細又亂
咩舖都有 最常見應該係啲咩美甲果啲
街市開左間鋸扒幾好j
如果愉景天橋有自動行人電梯就好 日日行就黎冇命

唔嫌遠可以去挪亞方舟

起野起到遮住哂啦
邊有野睇

啱喎,喺三棟屋打完卡,行過對面馬路到華都,再行多兩步就已經到荃豐樓下嘅小巴站
可以揀去青龍頭或者搭黃巴入馬灣

btw有冇人覺得三棟屋個感覺好似陰陰森森咁?

另外夜晚佢喺惠荃路嗰邊會有兩個出入口,其中一個有門,夜晚到時到候就會落閘;另一個出入口就得條小徑,唔會封,對撚正個巴士站,但係我從來唔敢行入去
到底入面有啲乜?

屌,荃豐嗰堆商場(通常喺最上嗰層)已經好撚多啦
石籬撚
荃豐真係好撚垃圾

新中聯,荃灣撚集體回憶,平靚正雖然係支那嘢
荃豐撈貴咗好撚多

好難食

又貴又唔好食

以前條腸同個汁好正

好食過荃豐撈麵

補充,荃豐撈麵啲撈濕到仆街食到最尾硬係會有攤淡紅色嘅水喺度,可想而知有幾咁淋……而且見到攤嘢都覺得反胃啦
我差唔多都成六七年冇幫襯佢

有個非荃灣撚朋友黎到荃灣
見到依間野個價錢以為個撈麵鑲金
到底入面有啲乜?

屌,荃豐嗰堆商場(通常喺最上嗰層)已經好撚多啦

荃立方入面啲舖好似深之都咁 間間都得十幾廿呎
地皇都差唔多 啲舖大返少少
柒木樹撚表示想落荃灣一係就等垃圾36加埋搭車半個鐘,一係就用成5.8落搭48x/73x 搵間麥當勞都無

好怪
明明葵芳睇落唔遠
但搭36M去葵芳
On撚柒鳩

唔係mtr去到彩虹會快過290咩
不過非繁忙時間想出九龍灣/觀塘真係好撚麻煩 甚至繁忙時間更加唔會上到架40p

好怪
明明葵芳睇落唔遠
但搭36M去葵芳
On撚柒鳩

唔係mtr去到彩虹會快過290咩
不過非繁忙時間想出九龍灣/觀塘真係好撚麻煩 甚至繁忙時間更加唔會上到架40p

住喺市中心唔會有你個情況
德華公園出面D紅van都算密
再唔係行遠少少可以去熊貓嗰邊等狗巴
就算搭狗鐵都係40-45分鐘左右
以上全部講緊非繁忙時間

不過如果你係住柒木樹/荃德/象山呢類閪位......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞