召集所有住荃灣嘅巴打吹下荃灣嘢 (2)

527 回覆
16 Like 0 Dislike
荃灣長大,住大河道附近單支舊樓,好很方便。

粥 - 大坡坊彬記,D料唔錯
冰室 - 嘉樂炸雲吞冇得頂
最懷念以前東東雲吞(現在鬼場 - 地皇廣場)下面既走鬼檔。大約有10架車仔,咩都有得食。

E家越起越多商場同天橋,真係少左好多人行地舖,執下執下收餘冇幾。

最懷念以前東東雲吞(現在鬼場 - 地皇廣場)下面既走鬼檔。大約有10架車仔,咩都有得食。

E家越起越多商場同天橋,真係少左好多人行地舖,執下執下收餘冇幾。

嘉樂炸雲吞

藥房我都係第一次知 佢執粒我仲同我媽講咁方便做咩要執粒
但嗰單案有印象,麗城之間都好轟動
思思個商場仲未做老人院之前我成日都係嗰度周圍玩
一補完習成班同學就衝去思思買野食,我鐘意食碗仔翅

講轟動一定係徐步高

係, 麗城最出名就係發生呢單野!
徐步高果單間接令我老母損手爛腳
因為佢學人炒股票, 之後徐步高果排攪到幾日銀行冇開佢冇落去睇股市, 之後輸鬼晒

由細到大喺麗城大都唔知二期90年代尾有蜥蜴 應該真係太細個 但我90年代尾好似間唔中會落平台玩
藥房好似有少少印象
外國麗城巴: 麗城依幾年變咗好多啊
我自己都係外國撚 每次返香港麗城都會唔同咗樣
依幾年由舊商場同街市 -> 乜柒都無 ->新商場
唉好掛住舊街市d野食

未係, 正仆街黎, 裝修完不倫不類, 搵間文具鋪都難
D又平又好食無晒, 吉野家, 新星燒味飯, 大家樂, 街市潮州粉麵無左最可惜, 成個麗城最好食既野

街市間車仔麵
以前唔使出荃灣都大把好野食
依家落到街都唔知食乜好
btw你改咗名我都認得你

還我吉野家同車仔麵

吉野家都話其他地方都有得食
車仔麵真係唔知點先有得再食

未係, 正仆街黎, 裝修完不倫不類, 搵間文具鋪都難
D又平又好食無晒, 吉野家, 新星燒味飯, 大家樂, 街市潮州粉麵無左最可惜, 成個麗城最好食既野

街市間車仔麵
以前唔使出荃灣都大把好野食
依家落到街都唔知食乜好
btw你改咗名我都認得你

青頭毒撚, hi

有無咁岩 你都係住麗城

街市粥鋪同酒樓都好正 又平又抵食

粥鋪好少幫襯無咩印象

而家無選擇唯一得返譚仔食得過, 其他全部都係垃圾

上次返香港第一樣就係食譚仔

嘉樂炸雲吞

粥既話宏利都好食喎

嘉樂炸雲吞

粥既話宏利都好食喎

宏利是唔是力生果間? 荃灣好似得返3間粥,仲有一間係德華公園果面。
有冇深井撚 一講起荃豐撈面呢家真係唔好食 諗起以前荃豐撈面既前身係間細鋪黎 個時個四眼婆婆老闆娘煮得好撚正

深井 深井差個m記就perfect 啦
有冇深井撚 一講起荃豐撈面呢家真係唔好食 諗起以前荃豐撈面既前身係間細鋪黎 個時個四眼婆婆老闆娘煮得好撚正

由細到大都住深井,以前晚晚聞住釀啤嘅麥味瞓。之後睇住生力拆同起碧緹,嗰時啲文盲地盤佬收工搭車唔排隊,真係佢老味火都來。仲有嘉頓火燭,當日係星期三封晒成條青山公路,行下路嘅紅van綠van首次上屯公。嘉頓仲試過爆廠,炸到成條下路都係麵粉,白雪雪好似落雪咁。同埋深井有期係開過一間麥當勞,一間堂食嘅pizza hut。最好食嘅西餐廳係David's kitchen,可惜三年前執咗。
不過往事如煙,家道中落,屋企都無埋,我搬離咗深井好多年了。

David
坐底至少預兩粒鐘
但真係好食又抵食
個羅宋湯同塊法包
仲有中間個間新皇后
細個成日食 不過大衛好食啲
我仲記得個老細同個肥肥地嘅姨姨個樣
真深井人實識欽記麵包
我喺出面食唔返佢個隻樣衰方包
呀媽話熱氣嘅蝴蝶餅
紅豆同包比例8比2 嘅紅豆包
有花生嘅椰絲雞尾包
紅色定綠色要揀好耐嘅椰撻
世界最強皮蛋酥
可惜⋯⋯
都執咗好耐
爆麵粉個陣我好似仲係小學

爆麵粉嗰陣係屋企望去出好靚 我嗰陣都係小學

由細到大都住深井,以前晚晚聞住釀啤嘅麥味瞓。之後睇住生力拆同起碧緹,嗰時啲文盲地盤佬收工搭車唔排隊,真係佢老味火都來。仲有嘉頓火燭,當日係星期三封晒成條青山公路,行下路嘅紅van綠van首次上屯公。嘉頓仲試過爆廠,炸到成條下路都係麵粉,白雪雪好似落雪咁。同埋深井有期係開過一間麥當勞,一間堂食嘅pizza hut。最好食嘅西餐廳係David's kitchen,可惜三年前執咗。
不過往事如煙,家道中落,屋企都無埋,我搬離咗深井好多年了。

David
坐底至少預兩粒鐘
但真係好食又抵食
個羅宋湯同塊法包
仲有中間個間新皇后
細個成日食 不過大衛好食啲
我仲記得個老細同個肥肥地嘅姨姨個樣
真深井人實識欽記麵包
我喺出面食唔返佢個隻樣衰方包
呀媽話熱氣嘅蝴蝶餅
紅豆同包比例8比2 嘅紅豆包
有花生嘅椰絲雞尾包
紅色定綠色要揀好耐嘅椰撻
世界最強皮蛋酥
可惜⋯⋯
都執咗好耐
爆麵粉個陣我好似仲係小學

宜家有冇野好食?
住附近踩青公鍾意揾啲地方坐底食野飲咖啡

已經搬走咗2年
不過都近荃灣嘅
大衛變咗間cheap雞西餐 未食過
Pizza同印度嘢勁少人食但又唔會執
以前會叫外賣pizza有時有折 幾扺
良記粉麵幾好食 又平
可以食糉 係佢地自己包
迦南好似後尾轉咗手 冇咗海南雞
有啲偏咸
泰國菜 普普通通
掃過去茶餐廳 食碟飯正正常常
Kcal 西餐都幾貴
個格似茶記多過西餐
Outback 都不如
服務差劣
隔離個幾間冇食過
意大利餐廳冇記錯係伏
新井食堂平平地 算係咁
不過食下烏冬我自己開個爐煮仲好
嘉韻好貴 味道中中地
荃灣飲茶平至少三分一
街市仲有熟食中心 可以發掘一下

燒鵝
賣廣告個間 冇伏
而且除咗燒鵝貴之外
小菜唔太貴 不過小菜唔太得
燒鵝油咗啲

發記
食過2次 唔記得好唔好味

總結餓你唔死但唔值得特登入嚟

迦南而家轉咗做蒸氣煱 都唔錯
留名
有冇深井巴打 深井真係老人退休區
一個字 悶!
話說有無30歲以上既巴打絲打知道,
麗城二期有隻大蜥蜴,我以前住麗城既時候(90年代尾啲時間)
有日返學見到佢係平台,啲保安係附近圍哂板唔比人接近
隻野都好大隻,如果企直都有半個人咁高 (印象中)
唔知而家有無人知呢樣野,好似係唔同時候都有唔同人提過,
但我諗好多二期人都知

好似去埋灣景
一個字 悶!

住深井有車真係一流, 成條下路睇日落都靚到癲, 成日揸入去望海
點解梨木樹咁多有錢人?

點解咁講?
一個字 悶!

住深井有車真係一流, 成條下路睇日落都靚到癲, 成日揸入去望海

車我都考慮過
屌你老味新界都3000蚊租真係租唔起
一個字 悶!

車我都考慮過

買咗個車位
一個字 悶!

車我都考慮過

電單車
揸入去吹風, 一流享受
住海濱附近 本身要行去海濱大家樂已經又遠又厭 諗住佢會係海灣開返間唔同類型既舖 得閒可以換下口味 點知佢走去開間大快活
點解梨木樹咁多有錢人?

點解咁講?

個停車場D車好多都係貴野

好多都好多年車
梨木樹巴打
而家做左半個青衣友
雲貴川 vs 老闆娘
梨木樹巴打
而家做左半個青衣友

青衣反工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞