召集所有住荃灣嘅巴打吹下荃灣嘢 (2)

527 回覆
16 Like 0 Dislike
大窩口撚
成日都出荃灣食野

荃灣食肆狗也不屌

又貴又難食

中環半山價錢連銷茶記味道
有無梨木樹巴絲

有無人記得和宜合道以前間自力書局

好熟 係咪執左?

應該執左好多年
個老細好撚仆街

More

暑期工請啲未夠秤嘅去搬書
日日都見佢地返好似唔使休息咁
9點返工行過見佢地開舖
到我放工7點幾佢地仲未走
我當年問佢地一個鐘廿蚊都無
講緊十年前到
個老細又寒寒酸酸咁

真係唔明點解一個二個學生都爭住做書店
人工低又辛苦
買書又唔係特別平得95折
有冇石圍角撚
話說有無30歲以上既巴打絲打知道,
麗城二期有隻大蜥蜴,我以前住麗城既時候(90年代尾啲時間)
有日返學見到佢係平台,啲保安係附近圍哂板唔比人接近
隻野都好大隻,如果企直都有半個人咁高 (印象中)
唔知而家有無人知呢樣野,好似係唔同時候都有唔同人提過,
但我諗好多二期人都知
如心死過荃新2啦下話
Btw宜家傢私幾時開

完全唔會行如心
都唔明邊個會去行
如心死過荃新2啦下話
Btw宜家傢私幾時開

完全唔會行如心
都唔明邊個會去行

淨係同人地去食漁屋個陣先會去
有冇深井撚 一講起荃豐撈面呢家真係唔好食 諗起以前荃豐撈面既前身係間細鋪黎 個時個四眼婆婆老闆娘煮得好撚正

由細到大都住深井,以前晚晚聞住釀啤嘅麥味瞓。之後睇住生力拆同起碧緹,嗰時啲文盲地盤佬收工搭車唔排隊,真係佢老味火都來。仲有嘉頓火燭,當日係星期三封晒成條青山公路,行下路嘅紅van綠van首次上屯公。嘉頓仲試過爆廠,炸到成條下路都係麵粉,白雪雪好似落雪咁。同埋深井有期係開過一間麥當勞,一間堂食嘅pizza hut。最好食嘅西餐廳係David's kitchen,可惜三年前執咗。
不過往事如煙,家道中落,屋企都無埋,我搬離咗深井好多年了。

David
坐底至少預兩粒鐘
但真係好食又抵食
個羅宋湯同塊法包
仲有中間個間新皇后
細個成日食 不過大衛好食啲
我仲記得個老細同個肥肥地嘅姨姨個樣
真深井人實識欽記麵包
我喺出面食唔返佢個隻樣衰方包
呀媽話熱氣嘅蝴蝶餅
紅豆同包比例8比2 嘅紅豆包
有花生嘅椰絲雞尾包
紅色定綠色要揀好耐嘅椰撻
世界最強皮蛋酥
可惜⋯⋯
都執咗好耐
爆麵粉個陣我好似仲係小學
有冇石圍角撚

荃灣烏煙瘴氣,有時真係覺得呢度係好唔宜居,屌佢老母大爛臭化屄又多支那人,屌佢老母大爛臭化屄

住海邊會好少少
不過一到下午啲臭味真係好難頂

荃景圍靜d,又會話死城

荃景圍,海濱麗城嗰啲又係自成一國

南豐綠楊街市街大河道眾安街去返七街嗰邊,屌佢老母大爛臭化屄烏煙瘴氣人神共憤

你意思係太嘈? 定係條街太污糟?

嘈,污糟,周街支那人二手煙

全香港都有依個問題咖啦
有無梨木樹巴絲

有無人記得和宜合道以前間自力書局

好熟 係咪執左?

應該執左好多年
個老細好撚仆街

More

暑期工請啲未夠秤嘅去搬書
日日都見佢地返好似唔使休息咁
9點返工行過見佢地開舖
到我放工7點幾佢地仲未走
我當年問佢地一個鐘廿蚊都無
講緊十年前到
個老細又寒寒酸酸咁

衰過啟明
有冇深井撚 一講起荃豐撈面呢家真係唔好食 諗起以前荃豐撈面既前身係間細鋪黎 個時個四眼婆婆老闆娘煮得好撚正

由細到大都住深井,以前晚晚聞住釀啤嘅麥味瞓。之後睇住生力拆同起碧緹,嗰時啲文盲地盤佬收工搭車唔排隊,真係佢老味火都來。仲有嘉頓火燭,當日係星期三封晒成條青山公路,行下路嘅紅van綠van首次上屯公。嘉頓仲試過爆廠,炸到成條下路都係麵粉,白雪雪好似落雪咁。同埋深井有期係開過一間麥當勞,一間堂食嘅pizza hut。最好食嘅西餐廳係David's kitchen,可惜三年前執咗。
不過往事如煙,家道中落,屋企都無埋,我搬離咗深井好多年了。

David
坐底至少預兩粒鐘
但真係好食又抵食
個羅宋湯同塊法包
仲有中間個間新皇后
細個成日食 不過大衛好食啲
我仲記得個老細同個肥肥地嘅姨姨個樣
真深井人實識欽記麵包
我喺出面食唔返佢個隻樣衰方包
呀媽話熱氣嘅蝴蝶餅
紅豆同包比例8比2 嘅紅豆包
有花生嘅椰絲雞尾包
紅色定綠色要揀好耐嘅椰撻
世界最強皮蛋酥
可惜⋯⋯
都執咗好耐
爆麵粉個陣我好似仲係小學

宜家有冇野好食?
住附近踩青公鍾意揾啲地方坐底食野飲咖啡
但我諗好多二期人都知

記唔記得pizza hut以前個位間藥房
但我諗好多二期人都知

蜥蜴我冇咩印象 嗰陣太細個
藥房個老闆係咪自殺左?唔太肯定
如心死過荃新2啦下話
Btw宜家傢私幾時開

完全唔會行如心
都唔明邊個會去行

個邊靜到呢
去得多都係荃灣廣場同吉之島
有冇巴打知荃灣篤波咩價
利申 馬鞍山友 咩都冇
如心死過荃新2啦下話
Btw宜家傢私幾時開

完全唔會行如心
都唔明邊個會去行

個邊靜到呢

靜啲咪幾好

其實係,因為荃灣好多賓妹
星期六同日真係少行荃灣
但我諗好多二期人都知

係, 燒炭, 3屍5命, 老婆大左肚入面仲有2件, 佢過左身之後某d原因機緣巧合上左佢屋企, 極度陰寒...
記得細個落去藥房老板一定會有送好多山渣餅

另外, 30左右巴打住得麗城, 當年有冇去思思塘果店打街霸?
如心死過荃新2啦下話
Btw宜家傢私幾時開

完全唔會行如心
都唔明邊個會去行

個邊靜到呢

靜啲咪幾好

如心有戲院同譚仔, 邊到會靜, 不過無咩事真係好少會過果頭, 如心公園同碼頭都變左蝗地
如心死過荃新2啦下話
Btw宜家傢私幾時開

完全唔會行如心
都唔明邊個會去行

個邊靜到呢

靜啲咪幾好

如心有戲院同譚仔, 邊到會靜, 不過無咩事真係好少會過果頭, 如心公園同碼頭都變左蝗地

戲院同譚仔係隔離荃新2喎唔是如心
如心死過荃新2啦下話
Btw宜家傢私幾時開

完全唔會行如心
都唔明邊個會去行

個邊靜到呢

靜啲咪幾好

如心得連住citywalk1,2 果層叫旺啲 上面果幾層真係靜到
但我諗好多二期人都知

係, 燒炭, 3屍5命, 老婆大左肚入面仲有2件, 佢過左身之後某d原因機緣巧合上左佢屋企, 極度陰寒...
記得細個落去藥房老板一定會有送好多山渣餅

另外, 30左右巴打住得麗城, 當年有冇去思思塘果店打街霸?

依家先知藥房呢單野
記得藥房仲係度果時我仲讀緊小學

好幾年無返過香港 唔知麗城依家變成點

完全唔會行如心
都唔明邊個會去行

個邊靜到呢

靜啲咪幾好

如心得連住citywalk1,2 果層叫旺啲 上面果幾層真係靜到

搞咁多風水野出到黎個效果仲衰
如心死過荃新2啦下話
Btw宜家傢私幾時開

完全唔會行如心
都唔明邊個會去行

個邊靜到呢

靜啲咪幾好

以為你地講成個如心果區
遲D海邊果批新樓落成晒後肯定多人到爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞