[文學撚入]見到大家都話《願榮光》歌詞好正,對香港人文學修養擔心

393 回覆
615 Like 264 Dislike
但個post 其實唔係要改歌吖嘛。。。
你要明白文字除左音韻 更重要嘅係言志 太著重音韻而放棄傳遞情感就只會淪為下三濫作品 一如以前好興嘅駢文 最後出到嘅佳作廖廖數篇 還不如之後嘅現代文學時期
人地寫首歌出黎只係想要表達自己心中所想 唔係為左要符合你眼中「勁」嘅定義
我睇唔過眼嘅係你所謂嘅「文學修養」連其他人嘅愛好都容不下 人地鐘意首歌就批評人地文學修養不如自己 然後講到自己識果幾首詩就好巴閉咁
勸你睇下蘇東坡〈念奴嬌·赤壁懷古〉再講咩係佳作啦 李清照係批評過呢首為「句讀不葺之詩」,但更多人係推崇呢首辭。正因為入面嘅情感表達十分飽滿,呢首詩先會受萬人景仰。
再勸你唔識少少扮代表啦 連登卧虎藏龍(本人都只係略懂皮毛 講錯的話有勞大家指點) 大把人讀嘅文學作品多過你
其實仲有其他板本,哩個只係初板,有機會修改嘅
都唔望你作一兩句比大家賞識下啦
但你連邊度邊句差都講唔出
咁你開post黎罷撚咩
垃圾post
真係屌你都廢事 知唔知2000幾年前嘅人講嘅音同而家係唔同

Phonetic Change of Chinese
https://m.youtube.com/watch?v=KUIEuG5Ox6A
而家樓主提出文學唔夠好咪比人屌到反皮
你咁講同毛魔引蛇出洞有咩分別
邏輯冇錯喎,點解咁多負評
早講呀大佬,而家先講遲左啦
因為多鳩餘
而家個個都背熟左就唔好再改歌詞住喇 重光再改都未遲
呢樣真
講馬唔洗跑得快過隻馬, 講波唔洗識踢波
但人地講波講馬多少都有啲根基, 事前都做晒資料搜集同分析, 最起碼唔係周街搵個人就可以講波講馬講得好
條友少少底都無係度鳩吹, 完全唔明建設性係邊
仲以為你已經有分析有改善版本
有人叫佢唱得好聽D 咩?
評馬員要識分析隻馬有咩唔好,舉例其他馬有咩優劣,唔係一句點點點唔好就算。
有份食彈既人已經付出咗好多,你咁樣抵毀人地腦筋智慧,咁你同五毛有咩分別?
又話可改善,又比唔出意見
正一有破壞冇建設
多謝呢位巴打
個人感觀,文字呢首可能比較好,但打動唔到人心,亦難上口。始終係令大眾有迴響先係好歌。呢個係性質影響文學需求,唔係靚字就啱用。
認同
我想指al grade以上係無人會捉人錯字
就算eassy捉 都係捉打錯字
我唔係話你 而係話唔覆人內容 只捉人錯字當回post既人
而家唔係講緊個音 係講緊個修辭用字
呢個post好多話可改善既都真係無乜文學賞析底
所以根本提唔出理據去話有咩唔好
真係識既巴打已覆+已開post讚填得好

我發現半桶水個d人特別like堆砌 好似無深字就叫無文化咁
當你無左自己既文化 仲點孕育同對家唔同思想既人嚟對抗個權威
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞