[文學撚入]見到大家都話《願榮光》歌詞好正,對香港人文學修養擔心

393 回覆
615 Like 264 Dislike
我就唔知咩叫文學啦
不過我只能夠講, 呢首歌俾到我嘅感動, 係我做咁多年人以黎, 最深嘅一首
我第一次聽就鍾意, 同埋感動到喊

或者作為文學作品, 佢嘅詞唔係完美, 又或者稱唔上優秀
若果作為商業作品, 可能根本紅唔起, 唔賣得
但佢入到我嘅心同靈魂
未來佢可能有改進嘅空間, 但係當初果一刻嘅感動, 係無可取替
我覺得小朋友都識唱,親民重要啲
觸動到人既文學就係好既作品
你可以睇返有巴打詳細分析作品背景來讚呢首歌點解好
落得場 知道咩感受 唱第一二句已經係眼濕濕
作者情感真摯先可以寫得出願榮光既詞
我都覺
不過用住先啦
有用實際先係最重要
一兩句都改唔撚到不如縮返入你阿媽個閪啦,仲好意思話咩講波佬唔一定識踢波
屌你老母起碼人地講波佬識得講個球員做錯啲咩呀,例如話啱啱個球唔應該直傳,應該用吊傳,我屌你老母你一個例子都噏唔出真係收收皮啦
國歌之後可以再改,Star Spangled Banner 都改過好多次,入面啲字都唔係全部好淺,但畫面感十足,又有國旗元素,核心價值,絕對係可參考之作。

同意願榮光歌詞差啲啲
首歌無問題 係黨腐敗姐
係就快啦
一係就行動啦
淨係勾起討論無用
成個抗爭都係要自發貢獻己力,行動多於講。

用你方法守護香港既文學修養,試下作下詩句,寫歌
早排唱美國國歌,人地Star spangled banner本身都係獨立戰爭果陣一首詩入面既其中一段黎。
好勁啊!一個戰爭背景!一個戰役既語境!講一面旗!屹立不倒!就代表左人地美國人追求獨立既精神!

巴打,真心加油,如果你文學係長處就做多啲文宣既文字工作
《以香港為榮》

洋裡創天地立我萬
華粹釀革命靖國難
維港風雨揚帆 踏上獅山掛直幡
我義民於香港誕

旗幟悄升落遇赤患
亡政叛我城群怒已犯
齊反奸惡暴殘 冒彈雨一起開傘
捍自由光輝璀璨

衛我港自治同來協力
齊自覺 哪怕再吹來號-角-聲
我義民 齊沉着應對 齊明辨錯對
理智勇武 永遠不懼

毋忘曾說 抗爭淚 莫再流
難忘同你 混戰下 蒙面約定
流如水衝破障礙 烈似火光亮復興
以建立香江為榮

註:
*聽聞大家很喜歡號角聲,所以盡量保留。

*原句「萬世都不朽」音調是下行,「烈似火光亮復興」改成上去。

*也聽聞大家喜歡聖詩腔,最尾那句應該滿足到需求。

作者
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2641179872598801&id=972393926144079&anchor_composer=false
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞