[文學撚入]見到大家都話《願榮光》歌詞好正,對香港人文學修養擔心

393 回覆
615 Like 264 Dislike
同意
connect 到人 係最勁
香港人不嬲中意堆砌
完全冇任何實質討論
咁都上到熱門
由佢沈啦
恕我直言,單係呢條thread個title本身都覺得你唔係喺度請教緊人...

好嘅作品唔係齋有詩嘅美感,有代表性、令人產生情感嘅共鳴都非常緊要。你要寫一首歌去凝聚大家,用一啲你口中所講通俗嘅詞語,有冇問題?香港人唔係個個都咁文縐縐,咁文縐縐嘅詞語反而唔代表香港人。
善用不推文回覆
咁你又講唔撚到點樣可以寫得好啲
人哋起碼作咗首歌出嚟你淨係識喺度屌
為你教養感到擔心
個人覺得高潮位有d太短
最尾一段可以換d字唱多次

不過呢個唔關文學事
你係就作多首岀黎
淨係識彈又乜撚都唔做就收皮
唔好浪費一眾填詞巴嘅心血
淨係係到彈彈彈
上面巴打都講左通俗嘅好處
批評好多人都識,不過積極建議先有用。你花時間檢視成首歌,倒不如改善一粒字。發揮你既作用啦...
送樓主四個字 大樂必易
歌詞可以慢慢改,其他國家都有類似情況。

呢個時刻,横空生左首國歌已經不。得。了
由頭到尾都無話改,同埋唱開呢首已經connect 到人無謂改
我覺得2.0 都ok

學上面巴打講,無謂出咁多個version
首歌就係生於時勢
首歌易上口用字係呢個時刻有buff作用
既然多人鐘意又點解要改?
小說你會想睇原版定修正版?
唔係話唔比屌 咁你屌都要實實際際講下邊個位唔得要改 點改
你平時有睇下詩 唔係各位巴絲打有
你開得 post 都係想提出同 gather 多啲人支持你嘅睇法 咁但係唔係真係咁多人有研究開 如果你係真心想做好佢 就應該係去說服大家唔係講兩句就算 咁好難幫你
又唔好話起晒槓一下就屌樓主叫佢自己作
停留係呢個水平鬧交咁我地同藍絲有咩分別
如果樓主唔係想扮清高與別不同個種
而係真心想為隻歌好 就提多啲實際啲嘅意見 大家先聽得入耳
應該行多步
屌人地都話欣賞同有出去唱lor

咁首歌真係好教會下係真既

屌係咁小人成班友
再者大家都因呢首詞connect 左,改就唔係同一首歌
提下文學唔on9,提完發覺一粒改字建議都冇就on9 喇...
作為一個中文系畢業生想講
當target係大眾既時候
最重要係簡單通俗易明
如果要文學性重
只會難入口
駢文就係例子
唱慣左就無謂改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞