[文學撚入]見到大家都話《願榮光》歌詞好正,對香港人文學修養擔心

393 回覆
615 Like 264 Dislike
其實差唔多 中文水平來講 以時代背景講 可能差過支共同期
巴手都幾識舉例
你改囉,叻叻
但你冇例子 具體點改
願沾光?
我都無話要改
講現象
不如樓主分析下點解個post咁多人屌你呢個現象

有冇諗過唔係得你一個發現呢個問題?
有冇諗過有其他人都覺得歌詞唔夠好,只不過瑕不掩瑜,而且唔揀係呢個風頭火勢嘅時候出黎講?眾人皆醉你獨醒?

有個日本人幫呢首歌重新編曲,係twitter公開,人地都冇踩過原編曲唔夠好,冇踩香港人品味,而且實實在在有作品拎出黎,仲好高質

你有你開post自由,不過我比較欣賞呢種行為
屌你我仲以為你有咩改,原來係廢up
其實人地用左修辭啦 而且係加深感情常用方法

反覆的概念:反覆是有意重複同一個詞語或句子,以達到突出某種感情、強調某個意思、如加深讀者印象的目的。可分為連續反覆和間隔反覆。

大堰河,為了生活,

在她流盡了她的乳液之後,

她就開始用抱過我的雙臂勞動了;

她含着笑,洗着我們的衣服,

她含着笑,提着菜籃到村邊的結冰的池塘去,

她含着笑,切着冰屑悉索的蘿蔔,

她含着笑,用手掏着豬吃的麥糟,

她含着笑,扇着燉肉的爐子的火,

她含着笑,背了團箕到廣場上去曬好那些大豆和小麥,

(艾青《大堰河——我的保姆》)
其實邊個話歌詞好正
我一直都覺得旋律適合做國歌only
你成段留言只係強調咗你「覺得」
一定要有例子先可以開post
但完全冇解釋過呢個standard/rule係邊度黎
樓主只係一個提出問題嘅人
我見唔到佢言詞有任何show off成份
佢只係用緊啲例子去支持佢對文學嘅重要性嘅睇法
你所講嘅「show off自己有文化」
只係顯示你喺度惡意揣測人地嘅目的
亦好明顯顯示你對人地所講嘅嘢已經有bias
所以你以上嘅comment絕對係有極重個人意見/觀感
換以言之即係唔幾valid
我都覺得日後首歌真係做到國歌,就會再執一執架啦,依家個版本傳播左, 改就多版本 好煩
其實我無話要改

本身個post 大概係從好多人認為歌詞好正,看首歌嘅文學xxxxxx

咁啫, 但變左一定要改歌咁。。。

但我唔贊成改歌,因為已經connect 左大家,我覺得唔適合改

但個post 已經不可逆轉咁 變左要改
咁邊句有問題呀,答得人未呀?
唔該你唔好再做臭文人個朵
同埋你係文人唔文人都好
根本唔需要講出嚟
只要你建議夠好,改得夠好
話知你係地盤佬,大家都會buy
你始終唔明個重點--拋磚
你覺得唔好,咁你起碼有個例子出嚟
人哋先有討論空間
同埋唔係用深詞就叫好
你話你係文人呢
根本就應該知道選詞唔係一味艱澀就叫有深度
最緊要係有意境有共鳴
詞係純粹幫你營造個感覺,
而家營造到需要嘅感覺,就已經可以
垃圾post X2
第一行 淺

嚴格嚟講 既應該係嘅

即係唔係話讀中文同讀開文學就會寫啱字你又唔係讀語言學
係文學上,我個人比較偏向韓愈既不平則鳴
而係曲詞上,我認為兩者皆為思想與情感既載體
將首歌放返入呢家既時代背景去睇
一個社會激烈動盪、一個可以稱得上為革命既時代
一個黑至不見五指既時代、一個迎來曙光既時代

而一首歌黎講
如可引起共鳴,便為好歌
香港比較為人熟悉既填詞人有黃偉文、亦有林夕
黃偉文較直白,易入口
林夕較多引經據典,文學性質比較濃

而放係一首國歌,我比較希望偏直白,
可以跨年齡、跨界別、易入口引起共鳴
更何況係一個革命時代
個人認為不宜過份堆砌
否則過份優雅,有失革命之艱辛

以上為個人意見,開放討論
其實黃偉文嘅我的驕傲韻腳都唔係押足
有啲ng有啲m
啫係咁講
論曲同詞唔太吸引
但凝聚到人嘅大家喜歡就好
不過有時將啲野推得太高層次就曲高和寡

期待有一首激昂嘅革命曲
但個post 都唔係要改歌
巴打咁講我都認同,通俗d connect 到多d 人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞