[文學撚入]見到大家都話《願榮光》歌詞好正,對香港人文學修養擔心

393 回覆
615 Like 264 Dislike
我提出大家覺得d 詞好正嘅現象

我都無話要改。。。。

我都背左呢個歌詞,無理由改吖
咁你有冇去過去?
將文學既眼光強加係民間上有d無謂
秀才造反 十年未成
點解改善po都要比人屌,同意呢首歌已經好入屋,因為首歌音韻偏沉同而家我地係受打壓嘅一群,所以語景好match令咁多人一聽就有共鳴,但可以再做好d,例如首歌唔夠激昂,好多位唔可以順口盡情嗌出嚟(唱得大唔大聲係另一回事)
首歌我都覺係普通 但我唔會亂咁話人乜乜乜囉 因為你認真少少嘅分析又冇 建議又攞唔到出嚟 咁你點説服人呀

一味judge人又冇實質建議不如收下聲 等啲真係有料嘅人出嚟講啦
我提出大家覺得d 詞好正嘅現象

睇番我原post, 其實我都無話要改。。。。

我都背左呢個歌詞,無理由改吖,大家已經connect 左
講咁大篇野,但又冇suggestions。 摶屌?
幫手推twitter 推有用post

P牌仔我似我只有儘能力提大家推

BTW 上連登好耐日子 最近送中先開ac希望儘自己力量幫得幾多得幾多
推到林夕填詞
發夢有, 都有直接幫到大家嘅
你由標題開始已經係對首歌既否定
然後一直批評+無提出具體建議
你睇首2.0革命版,巴打們都唔會屌柒佢

你呢?其實,無料咪收收皮先囉
而家俾人屌到仆街就軟化...
喊喊喊 喊乜撚野
都寫住文學撚入,成堆冇文學修養係到屌屌屌,討論區係用嚟討論唔係下下用啲文宣po推文就有用,樓主我支持你。
其實我無話要改,大家唱熟左點解要改

我係講緊大家覺得歌詞好正嘅現象

又來哩啲言論
講波一定要叻過美斯
評詞一定要勁過林夕
巴打你都要戒走d歐化語句同支那用語
我又一開始已經唔係話要改

而係從大家覺得歌詞好正,看覺得好正嘅人對文學嘅重要性。。。。
咁你可唔可以specific d俾d例子或者建議邊度唔好/需要改善
我覺得呢首歌就好似搵另一半咁

It may not be the best person
But it appears at the right timing

潤飾歌詞,動機係好嘅,但似乎唔啱時機。
或者等到呢首歌有一個地位,之後可以同原作合力去做?
我唔係要改呀
同意樓主,我提出過少修補,令首詞更接近粵語習慣,不過似乎大家中意以北方話做基礎嘅現代白話文多啲。
https://lihkg.com/thread/1553553/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞