[文學撚入]見到大家都話《願榮光》歌詞好正,對香港人文學修養擔心

393 回覆
615 Like 264 Dislike
同意示威嗰陣唱係絕對有助士氣
問題就係宜家個個要將呢首變為「國歌」
要去到呢個層面嘅話
唔可以怪人想將呢首歌真係改善到可以叫上大台嘅level喎
呢度我講嘅大台係國際舞台咁嘅層面
場仗先岩岩開始就為咗首歌嘈
咁首歌嘅存在意義係為咗凝聚人心定係再生事端?
無例子 無改善方法 都咁多正評
對連登嘅討論氣氛擔心
做乜撚野?
歌詞係砂石不少
但同詩經一樣意義大於文學美感啦
而且已經唱慣左,好難話改
我提出左押韻,平衡結構,同用字深度
入左黎嘅文學撚應該明我講咩
批評?淨係一句得好擔心
連個反映出文學修為差既位佢都唔講出嚟
呢啲連批評都講唔上
考dse都買得返自己份卷睇下錯咩啦下話
咪係 你話你無作詞經驗 又話首歌有地方改善 唔係話你批評就要你自己作過首 但你至少都講下邊個地方可改善啦 仲話文學賞析 唔通就係批評完就拋個波比人? 咁樣就算你係講事實都會令人反感
是但啦
好過中國果首啦
我有d擔心你既閲讀能力
不過呢段留言俾有少少文學修養既人睇
樓主應該睇得明?
如果好多唔明 你上google 查

同埋除左個屌字有邊個錯字?我唔想真係用呢個咁粗既字而用吊姐
可唔可以搵夕爺執執佢?
文學人咁撚勁又唔幫手作?
好想聽樓主講下歌詞係結構上,內容鋪排上,粵詞粵韻上有邊D問題,請賜教!
我個post 其實係講從覺得歌詞好正嘅人,看文學賞析

我又無話要改,個個都叫我改歌。。。
不完美 可接受 繼續修改
on9 post
廢post一個 仲推到上熱門
我都無話要改。。。。
真係文學撚 覆左你 你又唔覆我
都係個句做賞析你要睇埋時代背景 受眾
先可以定佢好定唔好
只重格式 用字 係唔合格既賞析來
好少見到On9!到咁既post 話完人廢。連一點邊到廢都講得唔出
我同意唔改呀,已經connect 左大家,無謂改

但已經討論唔到原本想講嘅野

個個都叫我改。。。。
咁我諗你應該係標題出事
其實你可以有好多方式去表達現有歌詞未係最好
可以從乜乜乜睇出點點點咁
而唔係用一個咁trigger到人嘅標題引人入嚟
碩鼠碩鼠,無食我黍!三歲貫女,莫我肯顧。逝將去女,適彼樂土。樂土樂土,爰得我所。
碩鼠碩鼠,無食我麥!三歲貫女,莫我肯德。逝將去女,適彼樂國。樂國樂國,爰得我直。
碩鼠碩鼠,無食我苗!三歲貫女,莫我肯勞。逝將去女,適彼樂郊。樂郊樂郊,誰之永號?

你用用字吊 麻煩吊埋詩經
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞