[文學撚入]見到大家都話《願榮光》歌詞好正,對香港人文學修養擔心

393 回覆
615 Like 264 Dislike
其實係 如果大家真係要首歌當革命曲當國歌 要拎出黎見人嘅話 對首歌要求高啲好合理 改詞已經有人做咗 啲人話佢用字深唔易入口 係咁負皮佢
唔使改,又話擔心大家文學修養差晒,我真係唔知道你放個post出嚟做乜⋯

你有冇諗過say聲sorry呢....
up
你講到咁勁不如改好咗先上嚟開post啦
又要搶口屌又交唔到貨
我無文學修養
所以我覺得好正
講完
點解一定要改呢?首歌已經connect 到大家

只係唔明大家覺得歌詞好係邊,想討論一下啫
作為第一首connect所有人既歌,我認為已經非常出色
small people use big words, big people use small words.
講左啲咩自己參透下
我認同將來香港有國歌既話要好好善用中文同廣東話既精髓
呢首個擺到明係比你打氣、pep talk咁用
仲斟酌係作詞方面不如幫手推下行動/檢討post
請善用不推文回覆
咪好在connect到大家
拋咗個問題出黎
解決方案都無俾埋
點叫討論 你咁叫尋求答案
我屌你個含撚咀啦 宜家叫你搞抗爭定搞批鬥啊?係到撩交嗌 人地提出可以改善嘅地方都唔撚得啊?你成個回覆最後一句先係重點 前面咁多廢話 ching做開打齋佬?
係到串串貢屌自己手足做乜鳩姐?
同意,要connect 到人最難
佢只係抒發下我地文學修養真係好差
我想文學撚入用文學角度討論下嘛
有咩解決方案?
我都無提出要改,係想大家去賞析下ja ma
我都無話要改
係想賞析下jama

我自己都背左同有出去唱,改左好難connect 大家
係你自己話好擔心大家嘅文學修養
我第一段已經講左connect 到大家,我好欣賞。。。
Ching抗爭嗰陣用開咩裝?ak加防彈衣?
係呀,咁咪叫膊頭有花嘅入黎討論下囉
我膊頭冇花,可以收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞