[文學撚入]見到大家都話《願榮光》歌詞好正,對香港人文學修養擔心

393 回覆
615 Like 264 Dislike
中學程度作議論文都要論點論句論證啦 你只係大約講到問題,但係又冇明確指出邊啲地方/句子你覺得有問題,又冇加以解釋,好難叫說服到人喎

講波唔一定識踢波,但係你話條友唔得你都要解釋點解佢廢嫁。
左膠就唔會講時代革命啦
睇下2.0再講
我specifically 講覺得歌詞好正嘅人

首歌係好正,no doubt
全歌我唯一覺得突兀係「默沉」呢個生造詞
有人作咗

《願榮光歸香港》2.0 革命版!!!!
https://lih.kg/1555085

齋睇用字韻律係幾正同莊嚴啲,但係唱出黎硬係冇原作嗰種共鳴同眼濕濕既感覺

不過可能只係因為我聽慣咗原作加上同而家個環境太revelent,到幾十年後教啲冇見證過呢場運動既細路可能真係要啲有文學feel啲既詞
我咪話左好connect 到大家,我都好感動囉

我都無話要轉,我自己都有唱。。。。
睇左,但好多人話d 詞太深
倒裝係文言好常見,其實都ok ge
改黎睇下,風頭火勢攪啲咁既野,傻仔
同一時間可以諗好多野嘅
詞正唔正同親唔親民係兩回事
林夕啲詞夠正啦,幾多人明幾多人會特登去研究?而家係要廣度唔係深度啊
我覺得要改一定要保留個熱血感
同意
曲高和寡無意思
即係你想學中共?
你寫首新架,好肉楚辭咁囉

風頭火勢打仗時候衝出嚟柒
《願榮光歸香港》2.0 革命版!!!!
https://lih.kg/1555085

呢個用字深入d 又考慮到粵詞押韻

內容鍾唔鍾意就各花入各眼

1.0 本身用字顯淺,內容唔會太多,所以會個個人都易入口

呢個2.0 用字深,盛載嘅內容多左,自然容易有令大家唔鍾意嘅地方
寫果陣諗係
優先要岩音又表達到想表達既意思

之後你地執
你諗到點改 再開post 啦
正係批評 又講唔出咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞