[軍絲策略]回應「整場運動正在走向衰亡」

1021 回覆
785 Like 9 Dislike
麻煩幫推,自推左好耐都上唔到熱門
上呀
麻煩幫推,自推左好耐都上唔到熱門
我明白,但如果係警隊呢?我呢幾日係度諗,我地是否入左一個思考盲點 - 警察是狗。狗會攻擊人,所以警察都係仆街

但警察唔係一個人,係一個團隊

掉轉來想,如果我係一個警察,我又唔係前線,就算我明知班打小朋友既狗係一小部分,我都會唔出聲,或者講,現行機制下,根本出唔到聲

之後,我就諗唔到,點可以令班狗入面既人咬番狗
個goal可能再遠啲先啱,香港既立法行政司法都崩壞哂,個goal應該係徹底重組同改革制度,重建三權分立既法治社會,是為光復香港 時代革命

警隊係司法既一部分,現今係被行政干預,令警隊腐敗,所以無論係解散警隊、警隊倒戈、消磨意志、設立民兵監察警隊,定乜都好,其實個goal就係改革司法重建法治,並且係重建好既制度以清算舊警隊為第一件工作

至於點做? 無人知,因為仲未有好方法,有人想用同等武力制衡,有人想試下喚醒返警隊人性,有人想用國際壓力,所以唔好絕望,未揾到啫
幫佢地聚眾,一個唔敢出聲、兩個唔敢出聲,聚到100個和理非,話唔定就有一個變勇武,走出黎號召
由外國組成獨立調查委員會,解散係唔可能嘅,可參考港英的ICAC要查貪警一樣
淨睇第一點已經要推
加油軍絲,講得好好
不過老實講,我覺得佢哋都係辭職算啦,將最骯髒個堆人聚集去警隊,等民間一次過清算,唔洗留手
唔好跳入大染缸啦,可以出淤泥而不染既係萬中無一,唔好ff太多
終於唔係得我自己講策略、戰述
討論多啲係好事,一路以黎,好多行動都係不斷討論,不斷嘗試,先發展到今日嘅戰況!
行動無策略,無論述幫助,大家就會無左方向,所以策略,戰述同部處係抗爭活動嘅指南針,帶領群眾走向勝利同目標嘅抗爭路線!
係要想辦法令佢地走出來。以前睇史書,圍城戰必定輸,因為班友絕望,就會痴撚線會反抗

如果留到一條退路,佢哋就會選擇出賣兄弟來走
麻煩幫手討論策略

討論多啲係好事,一路以黎,好多行動都係不斷討論,不斷嘗試,先發展到今日嘅戰況!
行動無策略,無論述幫助,大家就會無左方向,所以策略,戰述同部處係抗爭活動嘅指南針,帶領群眾走向勝利同目標嘅抗爭路線!
要用討論黎推po,有營養啲,而且討論重點都唔係回應樓上,重點要係cdrom睇得明,要推到cdrom可以自己思考
子華神講過,香港人,最後係睇有無智慧。佔中時講過,我地對住係一個世紀級monster
好文!
係呀! 有二十幾頁嘅人都係打個推字就算
P牌幫推

多謝你po出我一直想講嘅嘢

我好想出一分力做整合post
但係實在太龐大太多資訊
唔知點開頭

會再努大研究出多一分力
打個推字只係input
要幫手分析討論先係output!
試著說:「我應該如何幫助大家,如何改善問題,如何幫手足補救做得不足的事!」
不要說: 「咁做會失民心,會破壞運動。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞