[軍絲策略]回應「整場運動正在走向衰亡」

1021 回覆
785 Like 9 Dislike
啲吹水post 就好多人討論,策略post 就俾人冷處理,俾人帶走風向

無策略邊有改善,成盤散沙咁,團結唔到力量,無有效利人數同動員力
連登仔好易比人帶風向
*利用
推 一個禮拜一個大型活動 一個地區仲好
推分析post
大有大搞,小有小搞,最重要係如何有效地保持大家對爭取五大訴求嘅決心!
而家學生開始返學,少左時間出黎,所以一個星期集中一個或兩個都係合理嘅》〉依個論據或者原因好重要,無「論據」就分析唔到點解要支持你話一個禮拜一個大型活動 一個地區
出面啲人係咁討論燒山,邊會說服到人支持架,傻嘅咩
啲吹水post 就好多人討論,策略post 就俾人冷處理,俾人帶走風向,仲講咩燒山

無策略邊有改善,成盤散沙咁,團結唔到力量,無有效利用人數同動員力
非推不可

而家太多戰線 太多資訊 多到容易令人忘記

需要集中記錄現有任務同戰線

每條戰線/每項任務/每個核彈跟進情況

大家可以望住項目清單 一有idea同證據可以提出意見 推進進度
黎緊嘅部處都好緊要,例如如何動員人數,而家啲學生開始返學,閑日就無咁多活動可動員,真係要集中星期六日搞先得
勇武走得太前,做人要有公關!
文宣多一個就好多!連儂牆要人!
一場抗爭/革命搞十年八載唔出奇
衛城革命,生活抗爭;拖垮邪惡、打倒腐敗;

每日任務:
1. 幫襯良心小店
2. 抵制「邪惡」「無良」的商戶,例如cctvb廣告、黨鐵商埸、黑社會、打壓員工的店鋪,減少淘寶、減少八達通
3. 安全之下,免費港鐵;二人同遊,一人免費;買平飛;長者八達通
4. 夜晚十點?九點?吶喊!!!(fact checking)
5. 做運動,身體健康,鬥長命
6. 每日一post,社交媒體戰(Twitter, IG, Facebook, Reddit) #HongKongProtest #Chinazi
#FreeHongKong #HongKongProtests
Twitter 共識頻道 https://t.me/twittermansyunzou
7. 不要說推,試著copy and paste呢段嘢
8. 保持獨立思考,分析能力level up,抵抗fake news/ rumour ,五毛分化post

每星期任務:
1. 低消費,高儲蓄;罷買Bye Buy Day:星期日、星期五(唔買非必需品)
2. 做孝子救港,關心下老母老豆老人家,自己老母自己救
3. 去連儂牆貼3張文宣,輸出革命思想

每月任務:
1. 出糧換美金、買美股,MPF都買美股
2. 搵多一個人參與
3. 關心社會事務,做陪審員、派傳單、放映會
或者做唔足,但我會堅持到尾,Best effort,你呢?
一個星期一單
Push
推!
好分析
文宣要分對內同對外兩種,好似一間公司行政咁。
對內: 分析策略,戰述,檢討,部處,動員⋯⋯
對外: 1. 香港市民 2.外國旅客/民主國家
1. 香港市民:好似sales咁,針對以客人所需要的而作文宣,例如五大訴求對香港市民有咩咁重要,對佢地嘅自身利益有咩影響等等!佢地關心嘅係自身利益,如果佢地無影響,或者有負面影響(經濟損失),咁點解要支持抗爭者?你要說服到佢地民主自由>負面影響(經濟損失),佢先會撐你。
2. 外國旅客/民主國家: 五大訴求對外國有咩咁重要,對佢地嘅自身利益有咩影響等等!例如外商投資,國泰事件、政治審查等等
繼續推!希望咁多位手足睇到個方向!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞