[軍絲策略]回應「整場運動正在走向衰亡」

1021 回覆
785 Like 9 Dislike
915 民陣大遊行
915 民陣大遊行
認同請分享!好人一生平安
推 每次活動最好全力集中 唔好同一日有兩三個
咁樣會好很多
香港人的團結,結合智慧精神:
試著說:「我應該如何幫助大家,如何改善問題,如何幫手足補救做得不足的事!」
不要說: 「咁做無用,咁做會失民心,會破壞運動。」
#2. 大型行動前要想埋plan B, plan C, 例如: 如何去,如何散
政府一定mon post收到風知道示威者黎緊嘅行動,以及想盡辦法破壞大家嘅行動,令大家行動失敗,有挫敗感,以及搵五毛同分化撚離間示威者(三個月黎無停過分化)。所以,大型行動前要想埋plan B, plan C, 例如: 如何去,如何散,以免交通被截,行動被截,被搜捕,如何解決問題,唔好見步行步,而係要事先考慮對方如何部處,以及如何應對,如同下棋!亦好似「哥布林殺手」咁,要有周詳計畫!你知唔知,哥布林係故事入面就係強姦殺人嘅魔怪!心狠辣咁攻擊平民!
#3.要有心理準備迎接行動的失敗,但唔好棄,唔好死!
承上述[2],敵人會不斷出手打擊你嘅行動,令你失去鬥志。人生不如意事十常八九,唔好因一兩次嘅失敗而沮喪!如同聖鬥士星矢嘅雅典娜:你在說什麼傻話? 你們才不是一無所有呢!你不是還有生命嗎?燃燒生命,不要放棄你嘅寶貴生命!好多被捕義士等緊大家求救架,你死左,邊個救佢地呀?!
#4. 每次行動前後都要檢討成效同想辦法改善
如同AI/Machine Learning,有feedback improvement handling, trial and error, 直到目標達成!
#5. 做得唔好,可接受,要改善!
唔好墜入「被分化,不要重覆被分化,不割蓆的loop,因為大家嘅前設就係不割,而且唔會傷及無辜。
試著說:「我應該如何幫助大家,如何改善問題,如何幫手足補救做得不足的事!」
不要說: 「咁做會失民心,會破壞運動。」
#6.重點:集大眾智慧同創意,攻其不備,手法出其不意
大家有一個做得好嘅,又應該保持嘅係,就好似Google AlphaGo 咁!快到令對手不能及時反應同回擊!大眾智慧先係今場運動嘅得以令世界觸目嘅重點,例如攬炒巴全球登報嘅行動,唔係單靠和理非或勇武的一方行動,而係和勇協力合作,亦是回歸返be water嘅主題!- >連曾鈺成都有咁提及過。
#7. 行動前解釋返個原因, 行動升級警告,俾市民有個心理準備
「堵路,破壞地鐵或者火攻」依啲太突然,一般市民係未理解勇武抗爭嘅出發點前,部分市民就會認為勇武抗爭係搞事者,為發洩,就會令佢地反感。
但係,如果你地事先同佢地講,堵路係為左遊行人士安全,以免係街上被車撞或者被水炮車傷害,咁反而會加分及同情大家;破壞地鐵係因為地鐵係元朗721,葵涌地鐵黑警打人,放催淚彈及831太子恐襲,地鐵都無職員保護市民及無合理回應市民,所以示威者破壞地鐵設施作升級行動;而火攻是因為黑警用子彈攻擊和平遊行示威者,故此示威者行動升級作回應!你地如果係行動前解釋返個原因,俾市民有個心理準備,或者行動後補充返個目的,件事就會就變得合情合理,令人接受好多架啦,明白未?!
最後,記住: 記招》和理非〉記招》設死線〉記招》升級〉記招
行動前:號召更多民眾 事前目的同理念
行動後:跟進情況 交代事後發展方向,為事後做得唔好嘅事作補救/解釋行動原因俾大眾理解

真係最後,希望大家踴躍參與,唔好死!因為他知道,死是沒用的!
快閃比較屬於中小型行動,但無論大中小型行動,最好以身邊信任嘅朋友組小隊行動,其好處:
1. 減低卧底滲透嘅機會
2. 互相照應,就算隊友不幸被捕,都知道佢嘅身份,以便搵律師,跟進消息,同埋幫隊友清理屋企
3. 加強團隊合作,互補不足,分工合作,例如哨兵睇水、進攻、防守同物資

卧底通常單獨行動,或者為數不多的小組行動,主要捕捉一兩個前線作目標。如果大家組四五個人作小組行動,就可以減低被卧底落單嘅機會!
必推必睇 唔想每星期無限loop之前既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞