「還死者清白」 有關太子死亡手足 既行動post

1502 回覆
2280 Like 23 Dislike
如無法判斷死因就無法發出死亡證,法律上佢冇死,搵唔到條屍就只能成為失蹤人口,七年再冇出現過法律上就可當佢已死亡,才可辦領死亡證及處理後續。

另一點係黑警是否需要搞到咁大件事呢(封站兩日又唔俾救護進入又禁聲搞到鬼影幢幢),佢哋反正都咁黑隨時可屈係死者反抗拒捕造成意外喪生,但咁就要開死因庭,即涉事警員必須上庭作供,如果係非本地警員就冇可能配合,但又冇可能搵第二個頂替,始終人命嚟,如果判咗非法被殺,頂替作假口供嗰個隨時要做替死鬼
求下你講多d
殮房紀錄都可以偽造
兩殮房被指偽造紀錄
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20071006/10254441
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190901/59997068
8.31五周年港鐵太子站警察無差別襲擊,令港人徹夜難眠。警方接報指太子站亦有乘客在列車上發生衝突後,聲稱「用相應武力」制服在場多名市民,但現場所見多人被速龍小隊「無差別」亂棍打至頭破血流,亦有不少乘客嚇得泣不成聲。有僥倖從現場逃亡的前線抗爭者憶述「浩劫」經過,稱「防暴(警)衝入車廂,見人就打,市民都打」,他與百多人最後唯有經鐵路路軌離開,當中不少人更已受傷,要由其他人抬走,但由於沿途「全部站都落晒閘,擺明唔俾(畀)我地(哋)走」,最終他們逃步到美孚站「爆閘」離開。

該前線抗爭者逃亡時以文字訊息簡述當時情況,形容被「狗鐵」出賣,指列車在太子站突然停駛後,「防暴(警)衝入車廂,見人就打,市民都打」,他們原先反抗並逃到車站大堂後,逼於無奈又退返月台,但由於在場大量防暴警,「我地(哋)百幾人行緊地鐵路軌走,有好多傷者,而家個個站都有防暴等緊我地(哋),大圍捕」。
他續說,太子站好多手足被捕,「焗住打但救唔晒佢地(哋),打到周圍都血,而家喺路軌唔知行到幾時咩站先安全」,直言是「根本係721元朗西翻版」。他們最終抬住受傷手足,逃亡到美孚站,「個個站搵 做哨兵上去睇,但全部站都落晒閘,擺明唔俾(畀)我地(哋)走,我地(哋)行到美孚爆咗地鐵站出口個閘,百幾人全部掉低所有gear(裝備),普通市民咁走」。

他沒有提到最終是否平安到安全位置,只表示「如果我今晚走唔到,以後寫唔到書講今晚呢單無差別恐襲,你地(哋)要幫我傳出去。」

ok 大家可能睇過 但我想講既係 當晚 係 前線 報返返去 一d TG 到 係有呢單野 的而且確係有報過

大家有冇留意 大家一路只睇到 一層月台既 片 (太子站係有2層月台 1層大堂) 另一層 係一路 0 片 0消息 其實唔係好合理的 因為好多狗係衝落去 點解會冇人係上面影到 or 講出黎

另一方面 亦都解到點解 有 幕門爛左

好啦 如果上面單野係真 就解到點解會打到仆街 你諗下佢地如果預到反抗 之後捉到 會點打 一定會打到拉都拉唔住

大家有睇全片都知 一路有記者映住果d 都唔係打到 爆曬 冇乜血
點解會 走後打到咁重手 (呢個本身 可以講 拘捕後 99.999999% 有虐打)
一定係好嬲 嬲到核爆 先會未返狗屋都咁打 冇理由 新屋嶺+北區 仲咁熱烈 會係站入面就要打 一定係有d野 發生左

仲有 HA 一路都話有 10個傷者 由始至終 都只知7個傷勢
有3個 紅色 傷者 係 冇人知去左邊

另外睇片 大家見到有幾多人俾打到咁重 我計過大約只有 3~4 個
咁點黎10個 ?
如果 大家睇片所見果d唔係 紅色 分流

即係話 仲有好多打人 大家係睇唔到

到呢一分鐘 我都50 50
本身覺得 打死左人 係冇乜可能
但...... 點解要封咁耐 ......
如果係有手足 落到路軌走 班狗一定唔會跟落去
因為 佢地冇落過路軌 唔敢落 (你敢唔敢 ?) 一般人會覺得 車一黎就冇路行 一定車鳩死 實際上唔係咁.......

據本人一個做 黨鐵朋友講 有部份前線 本身就落過去 有經驗
當然我都有叫呢位朋友求証 回覆都幾特別 : 冇資料 好似冇事發生過咁 咁先驚 (朋友唔係做紅線 要問同事)

太長 1999 大家一齊理性討論下 追尋下各個可能性

大家一齊幫手諗下 分析下
可唔可以叫你朋友出黎作證,搵議員/ 律師/ 領事館,當佢肯定咁公開,基本上政府無得抵賴
有個唸法唔知work唔work但要分享俾各位唸

基本上現有刑事檢控全盤由律政司操控 當日係太子地鐵站嘅廣大市民(在場市民或記者)可以循民事訴訟控告港鐵人身傷亡(occupier’s liability) 或 可以司法覆核警察不開放地鐵站讓救護員進入救人

目的非志在贏case 志在將太子地鐵站CCTV當晚列入案中證據 以大量民事訴訟案件 (越多越好), 只需要一單case成功

最終目標志在法庭頒令港鐵交出8.31太子地鐵站所有CCTV作為呈堂證供

我地時間無多

* 隱憂係原訴人姓名身分會公開

我係律師但訴訟唔係我本行
Pushhhhhh
人命關天, 唔好講埋d del 左既廢話, 可以點投訴, 唔好做思想巨人,行動豬儒
做得出怕咩認 又怕俾人知 垃圾黑警
撚有吹新聞咩弱智。
唔識中文字?大家依家就係想求證
完全睇唔到入面 但聽到有人嗌醒呀
明天罷工罷課既手足不如圍狗鐵要求交代831太子事件同交出cctv
https://lih.kg/1533370

求求大家,儘快行動,時間越過得耐,黑狗同狗鐵就越可能毀滅更多證據
而家位手生死不明,我地淨係係度同班三毛鬥無用架,如果當日有人敢破閘衝入去,或者位手足可能會救得返
但時間無得返轉頭,而家我地可以做既就係要儘快搵出真相還返果位手足一個公道,我寧願炒車係位手足無事平安,都唔想因爲d三毛帶風而唔信令位手足死得不明不白
但如果要整單野離掩飾打死左人
點解依單野唔做到普通啲 要咁奇怪 ?
依單要查 但會唔會係 分散我地注意查依單野 ?

我總結殮房果部份

附近既醫院:
九龍醫院
明愛醫院
廣華醫院
伊利沙伯醫院

公眾殮房:
九龍公眾殮房
域多利亞公眾殮房
富山公眾殮房
葵涌公眾殮房

大家分頭去殮房睇下:
1. 睇下有冇相中人

2. 有冇黑衫+年青人仕
屌講多啲
諗清楚,如果真係死左人
我諗好大機會黨鐵相關CCTV已經比人洗哂
但佢點都要係地底運番條咸魚上地面,之後上車走
會唔會諗下地面有冇CCTV會見到?
佢可以係其他地鐵站運出來,咁當晚又有冇手足見到其他地鐵站明明無衝突,但又突然好大陣仗呢?
我諗要英文勁既搵外國勢力幫手
之前見過有張圖係畜龍膝頭壓住手呢條頸,疑似係果一位,但張圖我搵唔返,唔知大家有無印象?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞