「攬炒」的結果勢令基層更苦

440 回覆
68 Like 873 Dislike
睇完

攬炒要加強版先得

試多 2個月睇下邊個哎救命再算

兄弟姊妹加油
我喺17層地獄 宜家跌多層 但係有可能上到天堂 有咩問題?
呢d論調擺明係當權者/上位者先提出
講到尾就係驚成套遊戲規則要改寫而影響到佢地
無人想攬炒
無人想坐監
無人想受傷
大家都無辦法
我地個角色好比動
又唔係限你既,但上面咁多巴絲咁多意見,其實夠你認真分析
利申基層 支持攬炒
就係因為政府管治下先令基層更苦、有錢人更富足
回歸後更多基層既人落黎搶資源、更多有錢人黎香港炒樓
四個字關我撚事
有冇發現無人想留你
唔係既話點叫攬炒
觀點又係錢………………
基層衰得去邊丫~ 係,最有錢有權果班影響不大。
我係要隔離口響響的廢老共同擁抱大灣區!!
而且年輕人點都好捱過廢老~

廢老係講緊低智豬~ 同埋唔算好有錢又冇實權果d, 例如低智森~
到時個個都冇言論自由,一齊冇資訊自由,佢呢d仆街就變基層~
其實都係個句,經濟唔好關呢兩個月咩事。
而家人仔兑幾呀?cny 大約90兑 hkd100。上年年底人仔兑幾呀?cny 大約8x兑hkd 100。
情況好似日yen,咁yen紙貴都唔去日本啦,大6人一樣之嘛。
旅遊業受災引至其他相關行業仆街,只係佢地習慣賺大陸d easy money,條路自己揀,仆街唔好喊。
由頭到尾,基層根本無影響,東家唔打打西家囉,無野輸。
有錢佬神早走哂啦。只係d中產驚攬炒之嘛。自以為有d錢,但又移唔到民嘅壽頭。
十年河東,十年河西。係時候都要洗下牌啦。
有能力一定有辦法不被攬炒,係無能個d先成日吹奏埋呢d垃圾。
少年,你太年輕了。你以為這個論壇上真的有那麼多人回覆你的帖子?其實都是我一個人回 的,不然我再換個ID發同樣的話給你看。
我係窮人我最有代表性,我支持攬炒
睇嚟班賤種藍屍真係好驚攬炒
認真睇完,你遊行過應該更加明。
連登唔係目的上想要攬炒,呢度都實有好多人喺收成期。不合作目的係要政府面對壓力,同宣示民意我地唔係得個講字。香港人放棄緊自己前途,甚至擺上生命,而真正攬炒香港人,唔駛問呀貴都知係邊個啦。

諗清楚而家唔係爭取緊利益,亦都唔係拉低有錢老身家。至少我冇聽到有仇富言論。
點解基層要驚?
寫依篇野的人係咪食慣左屎?劏房成5千蚊一個月已經反映現今香港經濟同民生出現好大問題。成個M型社會形成緊,貧富懸殊愈來愈大,經濟好的時候,班基層(除左班呃綜緩的腥港人)有benefit 過d 咩?d野愈來愈貴,人工又加幾百,租就千千聲不斷加。與其話攬炒影響基層,不如諗下點解香港會搞成咁啦
攬炒係手段

如果贏左既話,基層點會受苦?
“佢簡回覆回 懷疑”
Ok唔係限我
我地跟本要轉型
好似台灣咁 比人渣住個春袋做人
依家未要轉型
本身我地有八大產業
全部轉哂服務行業
係時候要轉型....
又邊撚個post番幾日前施永靑啲舊作呀!
收皮啦咁多假設
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞