「攬炒」的結果勢令基層更苦

440 回覆
68 Like 873 Dislike
冇錢唔係考慮既因素
主動脫勾緊係唔會,咁如果守唔住呢?

當然你要咁樂觀我唔會阻止你,到攬炒個時再睇下邊個大鍋D
Blocked
你用top sales同入門既專業人士比姐
既然係咁,所以大家應該支持我嘅「無產階級專政下繼續革命」,先推翻資本家,再發動文革

你想重新分配財富就要咁
可能佢就係其中一份既得利益者
而且屬於洗牌會好麻煩果批
基層會唔苦過咩
每件事有好多角度睇嘅
睇你點諗姐 篇嘢我冇睇晒
但應該估到講咩

叫得攬炒當然個個有損失
我都唔否認基層一定係死先
但其實想攬炒嗰班人係覺得
係制度問題 係社會結構畸形搞到今日咁
叫得基層 就算經濟好都只會啱啱好夠食夠住餓唔死
只係生存 唔係生活
可能對某啲人嚟講已經滿足
但其實成個社會係好唔健康
要改變呢個已經根深蒂固嘅嘢
一定要犧牲先 拉埋有產階級落水
重新洗牌先有機會改變到
講多次 係有機會咋

連登6月前都係一言堂 從來唔係討論區
上得嚟大家都知呢度係圍爐
但呢個都係點解運動到今日都繼續嘅原因
如果個個係呢到都超理性分析每個角度
做咩都諗咗後果先 就唔會行到今日啦
所以唔洗對連登失望
面對政府宜家咁樣 有部分市民覺得輸無可輸
或者就算攬住幾層樓都希望洗牌 係必然
社會上不嬲都有班人係咁諗
只不過場運動令更多人對未來感到悲觀
變相鼓勵人犧牲自己 只求攬住一齊死咁解
咁又唔係?我識d同齡人(出來做野兩三年)真係月月清,買幾千蚊野都要等出糧先俾到個隻
睇到有幾個block樓主就唔回應咁樓主都小家啦,家陣其實攬炒基層冇野可輸,因為你都識講係基層啦,點似中產的個錢字個堆一講攬炒就要生要死遮,當年97同沙士又唔提?
明明件事係好易解決
而家想攬炒既係政府,然後就問市民點解要咁做?
基層加一,屋企家庭問題真係好窮,但又如何,「若不在香港自由,則自由又有何養」
個個都明攬炒就係大家一齊輸
而有呢個目的就係因為中共唔想雙贏
老老實實你五大訢求食哂佢
香港照樣繁榮 比你吸金
但係你一項都唔食 要你贏哂我地輸哂 咁樣合理嗎?
個決定權一早係中共手上
攬炒or雙贏 係佢揀唔係我地揀
基層...你指由大陸落黎呃綜援嗰啲?!
咁辛苦咪翻上大陸囉,無人會阻止你!
係香港既低下階層,一係大陸落來既死蝗蟲,一係後生時經濟好唔識諗老來無所倚靠既廢老,呢班人根本唔適合生存係香港

攬炒其實係幫佢地重生,因為佢地既廢係唔死都無用,仲未計窮人生仔果批,一代窮就算,仲要害埋下一代。

繼續俾蚛蟈同化,只有權貴先快樂
前線基層決定!
嘩有錢佬驚到要出文叫啲窮撚唔好搞搞陣
作為窮撚睬你都有味,一齊拎綜援!
經濟好通漲
都玩死基層
依家食飯 普通都55蚊
未計港島區
搞左送中之後,你估上面唔會偷偷地搞資本家?唔會搞文革?

只會癲過依架十倍
仲要係am730
冇錯,我點諗攬抄既贏家都係中共
香港變得冇利用價錢,直接俾人一國一制
自住?
如果係嘅話樓價跌咪有更多可支配收入
仲要係施永青
而家有人揸枝槍唔俾你講野?
連仔有禁你言?
你有自由繼續發表on9言論
不過我地成班都有自由屌鳩你
"做緊奴隸月月清好慘,攪炒搞鳩個主人連奴隸都無得做仲慘"

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞