「攬炒」的結果勢令基層更苦

440 回覆
68 Like 873 Dislike
夠我慘?慘義士骨折同被羞辱慘?
咁又唔同比法,打仗係唔安穩到無足夠既食物同水
加上又要走難又剩
但攬抄 未去到咁極端
講到而家窮人生活得好好咁
我既立場係如無民意,活動就會死
如果俾人打當然要救人要自衛要阻止對方

如果民意盡失,就算俾香港真係攬抄左又獨立到,但大多數人決定diu死我地呢班「曱甴」然後返去舔共求存,有乜L用?
唔攬炒就係基層全部被權貴炒
一係一齊死 一係淨係你俾人推去死 咁簡單嘅選擇都唔明?
基層表示支持攬炒
一早做好餓死街頭既打算,只要果啲自私自利既權貴高官同共匪唔死都元氣大傷,有咩所謂,我死得其所。
鬥地主
篇文寫到係反送中就餐餐清。

律師,醫生,飛機師都要餐餐清
你將成篇嘢齋po出嚟,就咁加條問題,又冇加自己嘅觀點去檢視、批判、質疑佢,咁代表咩呢?係咪你覺得篇嘢嘅觀點「大致正確」,甚至「無可挑剔」呢?咁攪法,其實係變相po出嚟幫佢promote,所以無怪乎咁多人blk 你

言歸篇嘢嘅觀點,「攬炒」會損害經濟係不說自明,而窮L唔見一萬蚊會傷過大劉甘比唔見一百萬亦係人都明白,係廢話嚟,唔L洗姓施嘅去長篇大論去「分析」教香港人。問題係唔用攬炒香港人仲有咩「武器」?

玩「攬炒」即係玩 showhand,我 all in大你條死雜種,我梗知我枱上籌碼得740萬而你條死雜種口袋裏有14億,但唔好忘記呢鋪牌打緊嘅唔單單係「中港牌」,仲牽涉到另一鋪「國際牌」,門口仲有條金頭髮山姆大叔等緊佢。呢鋪all in 740萬籌碼就係要同佢鬥大搏佢唔敢跟。

贏面唔知幾大,其實仲可能係輸多贏少tim,但你有冇更好方法可以提供 ar ? 定係投降算數?

弱者,要夠癲先有機會贏
有危就有機。經濟轉型根本就係年代更替嘅必須品,有能力就有得留低。係班自以爲有錢又無能力移民嘅自私中產想壓渣社會的最多嘅利益,而運用佢地現有嘅權力將成個社會扭曲及拖慢整個社會應有嘅進步、轉型。
簡單講,即係班老seafood 阻住個地球轉,明知自己無能就彈開啦,仲要以為自好有條件站係高地度指指點點。唔肯接受自己無能,要迫全世界跟佢個套,都唔化。
咁快手出下 唔好得講個講字
應該全民皆兵先 捉左林奠黎鞭
自從領匯上市之後香港個市場俾晒大機構,大財團籠斷晒,小商戶生存空間愈來愈少,市民自己創業機會難,只可以幫大財團打工,做左窮者愈窮,富者愈富,所以我真係好撚憎民主黨
啲奴性真係好重
掃番入你老無個閪啦嘈
樓豬
係眾人皆醉我獨醒 既type
當正 majority 永遠冇用過腦咁
我就係唔想一來就檢視、批判、質疑佢,見藍就打咁圍爐有咩意思?
不嬲香港地遊行示威對市面冇影響
係自從 612 警察濫暴挑動打鬥
又出催淚橡膠子彈
又傷害平民恐嚇街坊
先搞到全部商店落閘民不聊生

要停止攬炒回復市況好簡單
只要警察停止暴力保持克制
保證示威遊行唔影響消費意欲
甚至會成為遊客必到景點
我宜家見到個情況係樓價全面冷卻,條街回復平靜。
利申:基層
其實基層乜撚都冇,攬唔攬炒都係咁

利伸,草根
有吾洗block 嘅
但攬炒嗰個係林鄭吖嘛
佢先係攬炒達人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞