「攬炒」的結果勢令基層更苦

440 回覆
68 Like 873 Dislike
迫到中國或美國是旦一方忍唔住射核旦落香港就係成功攬炒了
問題就係 我地炒得到中共咩?定剩係自炒?
如果只做得到自炒,其實脫離唔到中共魔爪
[集思廣益] 搵中央幫手有冇得諗?
https://lih.kg/1413392
唔撚好再覆呢舊垃圾
睇頭幾段就知佢想表達咩 先將示威嘅立意污名化做我哋後生no stake in society 睇唔到將來 將自由 民主 人權換做同金錢掛勾嘅目標

當依個稻草人樹立咗之後 就可以不斷去搵位入佢 話依班係廢青 搵唔到錢 冇位 仇富... 然後帶風向同時又J到班藍絲高潮迭起 最核心嘅價值就自然俾依種詭辯淹埋 易動搖嘅就自然跟風一齊屌

所以對家垃圾文宣 睇完不推文就算鳩數
唔blk了 完全封鎖無眼屎乾淨算數
話Block就唔好煩啦,我事必要服侍你?搵一次睇唔到,好心就爬多幾次文啦。

林鄭pk中共pk係人都知,使你講?好煩啊你
你寄張聖誕卡比個作者啦
爛命一條無樓無盛,炒咪一齊炒怕西呀
本來半信半疑,而家清楚晒
攬炒就肯定有影響,但背後唔係只有錢呢樣野,最緊要嘅言論自由、法治精神都好重要,好重要,好重要!依家自由度越黎越少,監控燈柱已經係一個大威脅!你唔好同我講,你搵到餐晏仔,住個好單位,比人日日監視你、睇晒你D私隱、限制你言論都冇所謂?唔撚care?
你得,我唔得!我一定要爭取番我哋應有嘅自由!
因為唔夠炒
啱,但渺茫
If we burn, you burn with us.
你不如睇下p1果堆回覆係乜
如果炒唔到中共就沒有用
想討論果個係你 , 唔係返個回應度回覆又係你,同你討論叫你copy多次又發老脾,唔想討論,就唔好話人唔同你討論,我都唔係事必要睇撚晒你d回覆架想佔道德高地扮晒嘢屌醒人就真係可以節省少少。

你話攬炒令基層苦,人哋講明本身已經好撚苦,唔改變唔反抗唔會更好,ok?
都係個句,有能力就唔驚攬炒,如果無左大陸d easy money就令到間公司執左或炒人,咁抵死啦個老闆,個弱智老闆連最基本嘅風險管理同策略唔唔識,跟呢d弱智老闆永無出頭。同時間,基層被炒,個有能力基層自然東家唔打,打西家啦,無能力就自然去拎綜援啦,君不見d綜援友死日有錢買名牌出國旅行?
其實大家心底都明白,今次好有可能推翻唔到政權,而家嘅努力最後可能白費,最後可能我地都要成為我地口中最不齒鄰國個14億青山院友之一。但都係個句,要我地做咁嘅融合,我地就要全港絕大部份人一齊毫無優勢咁融入大中華區,唔求自己升天,都要拉埋大陸一齊落地獄。一齊共享大中華榮耀。
嘥氣啦、97/03個時我地屋企本身就好窮
唔覺有咩大問題喎
冇茶記早餐食咪麵包囉
你諗下買左樓失業個班點先啦
你個冚家剷施永青明知樓市就爆會唔會叫人唔好買樓住丫
你不如睇睇自己第一個回覆係乜?
我冇義務要滿足你各種各樣要求的,大佬
睇下人地新加坡幾有遠見,人人住洋樓,養番狗。成個國家都係政府做主導,話之你幾有錢,唔聽話即刻要你變乞衣,邊似得香港,由班大有錢佬,大地產佬話事,佢地為左顧住自己利益,由得你死,反正每日有百幾個人落黎,死幾多都無所謂。
最慘係人地擺明落黎香港揾真銀,班高官仲不斷硬sell我地班年輕人北上發展,尋找機遇?真係唔知係佢膠定當我地儍。簡單黎講,我地唔係政府心目中既民,我地係佢地心目中既賤民,係被犧牲既,用黎成全他人既踏腳石。今日既香港,明日既中國。
咪問你做乜唔回應呢個,你又唔係唔識引用 , 見到你唔引用個post嚟回 已經夠晒啦

唉算了,廢膠事同你嘈比你推post , 係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞