「攬炒」的結果勢令基層更苦

440 回覆
68 Like 873 Dislike
寧為玉碎 不為瓦全
長痛不如短痛 完
守唔守係睇儲備
依家仲有錢俾林鄭周圍派wo
攬炒又點 起碼有機會打鬆個社會流動方向
佢哋點洗錢 唔需要考慮在內

但攬炒 最惡劣係

外資走 大量中小企倒閉

係全世界都會玩完 唔會有基層 更唔更 苦

但大家都知 最勁既攬炒 無可能

反而 重生既香港 可以
唔再有單一/靠大陸搵快錢既經濟
先係大家期待已久既洗牌
唔駛睇肯撚定就係光環左膠撚
手足俾人斬完禁住d兄弟就係呢d人
總之自己光環最緊要
成個運動成唔成功唔撚關佢事
攬炒?佢緊係不了啦,佢黎攞下光環咋嘛
開飯/住宿/義診/搵工]你班前線死廢青 未成年中學雞同我入黎!

https://lih.kg/1503091
咁咪拎綜援囉
唔拎都係益新移民
你明唔明咩叫攬炒,如果林鄭仲有能力救到就唔叫攬炒啦
政府派180億比基層 我得到甚麼先?

攬炒 你只好怪中共 林鄭吧 反正我交咁多稅 依然是 no stake in the society

五大訴求當你發up瘋
基層支持攬炒
魚與熊掌不可兼得
我會揀熊掌
光復香港
時代革命
基層本身無野好輸 何來有成本?
收皮啦
攬唔攬炒本身都苦架啦
如果攬炒完更苦
都係因為政府問題
一個有料既政府,佢唔會淨係顧住發展同進步
都要風險估計到收皮或者食屎既時候 點樣令基層失損風險減少
攬炒完 會唔會個個心想事成
出發點係仇恨定真係要光復香港
One country, one system
傻啦 咪灰

係香港人已經行左出黎揀左 我地想要既野

現家係等待佢接受定與否

記住 香港既價值 係成個亞洲都城市都不能取代

新加坡係得既話 就早早吸走哂香港既錢
我地已經nothing to lose
班人本身就係食物鏈底層竟然走去支持一個離哂地嘅政權,依啲奴性咁重嘅人好應該重刷啦
唔好咁講
宜家太多公司靠旅遊業
冇人嚟 公司收入少咗 cut cost要裁員
裁員一定裁班細嘅先 裁到冇得裁先蝕本
大公司就有錢俾佢蝕
但好多細公司 就算做本地香港人生意
社會環境咁樣 啲人會減少消費 無意欲又好
啲錢用去買裝都好
本身啱啱夠頂 (租太貴)人一少就大蝕
當然 咁樣會拉埋啲藍絲鋪頭落水 所以先屌晒鬼

但真係 冇得否認 基層一定死先
唔係就唔叫基層啦
打仗永遠死先都係窮人
有邊年加薪幅度係令人滿意呀屌你老母
係咪誤解咗攬炒對象
攬炒係攬住支那炒
連帶攬埋香港官商鄉黑共
淨講香港係冇意思
基層已經越來越苦
係咩情況下,港共政府都唔會理基層
有分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞